Чех Юрій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Чех
Чех Юрій Олександрович
 Майор
Загальна інформація
Народження 7 травня 1979(1979-05-07) (44 роки)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо «Карл»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС МВС України
Рід військ Національна гвардія
Формування Полк «Азов»
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Юрій Олександрович Чех — майор окремого загону спеціального призначення НГУ «Азов» Національної гвардії України, учасник російсько-української війни, що відзначився під час російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Юрій Чех народився 7 травня 1979 року. Брав участь в АТО на сході України. Ніс військову службу в складі окремого загону спеціального призначення НГУ «Азов» Національної гвардії України 12-ої бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького (12 БрОП, в/ч 3057) з місцем дислокації у місті Маріуполі Донецької області. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перебував на передовій, брав участь у обороні Маріуполя. Разом із співслуживцями проривався на Азовсталь, з якого у травні 2022 року потрапив у полон. Повернувся з російського полону 21 вересня 2022 року в рамках так званого великого обміну[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службового обов’язку[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Повний список 215 захисників України, звільнених за обміном -. novynarnia.com (укр.). 21 вересня 2022. Процитовано 2 лютого 2023.
  2. У сусідній з Хмельнич­чи­ною області повідомили про звільнених з полону земляків | День за днем. denzadnem.com.ua (укр.). 22 вересня 2022. Процитовано 9 лютого 2023.
  3. Президент відзначив військовослужбовців державними нагородами. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 24 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]