Чжу Сибень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чжу Сибень
Псевдо Чжу Беньчу, Чжу Чженьї
Народився 1273(1273)
Ліньчуань
Помер 1337(1337)
Підданство Династія Юань
Національність китаєць
Діяльність науковець

Чжу Сибень або Чу Си-пень (朱思本, 1273 — 1337) — китайський картограф і даоський священнослужитель часів династії Юань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1273 році у м. Ліньчуань (сучасний Фучжоу провінції Цзянсі). Долучився до даосизму в обителі на «щасливої землі» (фуді) у священної гори з двома піками Лунхушань (Дракона і Тигриці, повіт Гуйсі провінції Цзянсі), де офіційний знаходився центр течії «небесних наставників» (тяньши) Чжен'і-дао («шлях правильної єдності»).

Прибув до столиці Даду (Пекін), супроводжуючи У Цюань-цзе (1269–1346), який зустрічався із засновником династії Юань Хубілаєм, одного з патріархів «таємничого вчення» (сюань-цзяо), різновиду «школи Лунху» (лунху-цзун) в Чжен'і-дао. За височайшим наказом відправившись в паломництво по знаменитих гір і великих річок, «об'їздив всю Піднебесну» і відобразив побачене на картах. Завершивши роботу над картою, у 1321 році Чжу Сибень очолив давній даоський храм Десятитисячолітнього довголіття на Нефритовій висоті (Юйлун ваньшоугун). Помер у 1337 році.

Картографія[ред. | ред. код]

Чжу Сибень розвинув традиційну картографію на основі великої маси нової географічної інформації, принесеної монгольським об'єднанням Азії, і відомостей, отриманих в епохи Тан і Сун. При перевірці карт попередників знайшов багато помилок, на виправлення яких треба було близько 10 років. У 1311–1320 роках, використовуючи старі карти, літературні джерела та дані власної подорожі, підготував з належним масштабом сітки і спеціальними символами величезну, більш ніж двометрову (7 чі) у довжину та ширину карту Китаю «Юйді ту» («Зображення землі [під небесним] склепінням») з 2 цзюанів.

Чжу Сибень був обережний у картографуванні віддалених і маловивчених областей, навіть виключив з нього країни південного сходу регіону південних морів і північного заходу Монголії, оскільки сам не міг відвідати і вивчити їх, а «ті, хто повідомляють щось про них, не говорять нічого певного, а якщо й говорять, то їм не можна довіряти». Його карта близько 2 століть існувала тільки в рукописі або копіях, але у 1541 році була переглянута Ло Хунсянем (1504–1564), а потім у 1555 році надрукована їм у вигляді атласу «Гуан юй ту» («Розширене Зображення [землі під небесним] склепінням»). Ло Хунсянь, визнавши карту Чжу Си-беня незручною у використанні, розділив її на окремі карти, що легко дозволяла зробити координатна сітка. У новому варіанті крім 2 аркушів загальної карти було 40 основних деталізованих (16 аркушів внутрішніх областей, 16 аркушів що описували прикордонні райони, 3 аркушів, що картографують Жовту річку, 3 — Великий канал, 2 — морські маршрути) і 68 додаткових деталізованих карт, присвячених Кореї, Аннаму, Монголії, Центральній Азії та іншим регіонам. Масштаб був зазвичай 100 лі для поділу, але в окремих випадках, зокрема прикордонні райони і річкові долини, більше. На одному з аркушів під назвою «Сі нань хай і ту» («Зображення варварських [земель] Південно-західних Морів»), показана південний край Африки, яка спрямована на південь, що Чжу Сибень зображав вже в 1315. Проте на європейських і арабських картах XIV ст. край Африки спрямовано на схід, і тільки в середині XV ст. ця помилка була усунена.

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Його літературну спадщини представлено в «Чжень-й чжайши веньгао» («Попереднє зібрання віршів і прози з кабінету Чжень-і»).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Needham J. Science and Civilisation in China. Vol. IV, pt. 3. Cambridge, 1971.