Чиказький блюз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чіказький блюз
Стилістичні походження
Походження
початок 20-го сторіччя, південь США
Типові інструменти
Піджанри
Електричний блюз

Чикаго-блюз (англ. Chicago blues) — це форма блюзу, яка була розроблена в Чикаго, штат Іллінойс. Він заснований на більш ранніх блюзових ідіомах, таких як дельта-блюз, але виконаний в міському стилі.

Історія[ред. | ред. код]

Чикаго-блюз спирається на дельта-блюз, тому що багато виконавців мігрували з Міссісіпі. Гаулін Вулф, Мадді Вотерс, Віллі Діксон і Джиммі Рід народилися в штаті Міссісіпі та переїхали до Чикаго, під час Великої міграції. Літтл Волтер, Сонні Бой Вільямсон II та Біг Волтер Гортон були серед найвідоміших виконавців на гармоніці раннього блюзу Чикаго, а звучання електричних інструментів і гармоніки часто розглядається як основна характеристика електричного блюзу Чикаго [1]

Мадді Вотерс та Елмор Джеймс стали відомі завдяки своєрідному використанню слайд-гітари.[2] Гаулін Вулф та Мадді Вотерс мали глибокі «хриплі» голоси.[3] Басист та композитор Віллі Діксон зіграв важливу роль для розвитку Чикаго-блюзу. Він написав безліч «блюзових стандартів», серед них «Hoochie Coochie Man», «I Just Want to Make Love to You», «Wang Dang Doodle», «Spoonful» і «Back Door Man».[4]

Вест-сайд-блюз[ред. | ред. код]

Наприкінці 1950-х у Чикаго виник так званий вест-сайд-блюз (англ. West Side - Західна Сторона) на чолі з Меджик Семом, Джиммі Докінсом, Меджиком Слімом та Отісом Рашом.[5] Клуби, розташовані на Вест-сайді були доступнішими для білої аудиторії, проте виконавці були в основному афроамериканцями.[6] Вест-сайд-блюз включав елементи блюз-року, але з великим акцентом на «стандарти» та традиційний блюз.[7] Альберт Кінг, Бадді Гай та Лютер Еллісон виконували вест-сайд-блюз з домінуванням посиленої електрогітари.[8][9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. R. Unterberger, Music USA: a coast-to-coast tour of American music: the artists, the venues, the stories, and the essential recordings (Rough Guides, 1999), p. 250.
  2. G. Herzhaft, Encyclopedia of the Blues (University of Arkansas Press, 1997), p. 95.
  3. G. Herzhaft, Encyclopedia of the Blues (University of Arkansas Press, 1997), p. 185.
  4. G. Herzhaft, Encyclopedia of the Blues (University of Arkansas Press, 1997), p. 56.
  5. E. M. Komara, Encyclopedia of the blues (Routledge, 2006), p. 49.
  6. R. Unterberger, Music USA: a coast-to-coast tour of American music: the artists, the venues, the stories, and the essential recordings (Rough Guides, 1999), p. 256.
  7. C. Rotella, Good with Their Hands: Boxers, Bluesmen, and Other Characters from the Rust Belt (Chicago: University of California Press, 2004), pp. 68-70.
  8. Blues. Encyclopedia of Chicago. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 13 серпня 2008.
  9. C. Michael Bailey (4 жовтня 2003). West Side Chicago Blues. All about Jazz. Архів оригіналу за 21 вересня 2011. Процитовано 13 серпня 2008.