Чилійсько-японські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чилійсько-японські відносини
Чилі
Чилі
Японія
Японія

Чилійсько-японські відносини - двосторонні дипломатичні відносини між Чилі та Японією. Держави є членами Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, Організації економічного співробітництва та розвитку та Організації Об'єднаних Націй.

Історія[ред. | ред. код]

Ранні контакти між країнами могли відбутися через іспанських купців, які потрапляли на Манільських галеонах з Акапулько до Маніли, а також через іспанських місіонерів. У Манілі іспанці вели торгівлю з японськими купцями і привозили цю продукцію до Латинської Америки (Чилі на той час входила до складу Іспанської імперії). В 1818 Чилі проголосила незалежність від Іспанії, а в 1860 в чилійський порт Вальпараїсо прибуло перше японське судно.

У жовтні 1868 Японія вступила в період Мейдзі та почала налагоджувати дипломатичні відносини з іншими країнами після десятиліть ізоляції.

У 1890 Чилі відкрила консульство в японському портовому місті Йокогама[1].

У 1894 Чилі продала Японії військовий корабель під назвою «Есмеральда III», який потім був перейменований в «Ідзумі».

У вересні 1897 країни офіційно встановили дипломатичні відносини після підписання Договору про дружбу, торгівлю та мореплавання. У тому ж році Чилі відкрила дипломатичну місію в Токіо, а через два роки перший чилійський посол прибув до Японії і вручив вірчі грамоти імператору Мейдзі.

В 1909 Японія відкрила дипломатичне представництво в Сантьяго[1][2].

У січні 1943 Чилі розірвала дипломатичні відносини з країнами «осі» та їх союзниками під час Другої світової війни, але оголосила війну лише Німеччині та Італії.

У квітні 1945 Чилі оголосила війну Японії, хоча вже в 1943 почала саджати у в'язниці японських громадян. Як і більшість латиноамериканських країн, Чилі фактично не брала участі у цій війні.

У 1952 дипломатичні відносини між країнами відновлені[2].

У 1959 Нобусуке Кісі став першим прем'єр-міністром Японії, який відвідав Чилі. Після відновлення демократичного правління в Чилі Патрісіо Ейлвін став першим президентом Чилі, який відвідав Японію в 1992[1]. Між країнами проведено багато візитів на найвищому рівні.

Чилі та Японія першими вступили до Транстихоокеанського партнерства (угода про тісне співробітництво з десятьма іншими країнами Тихоокеанського регіону). США вийшли з угоди в січні 2017, Чилі і Японія з дев'ятьма країнами, що залишилися, підписали Всебічну подальшу угоду про Транстихоокеанське партнерство в березні 2018 в Сантьяго[3].

У вересні 2017 країни відзначили 120-річчя дипломатичних відносин. Японський наслідний принц Фуміхіто здійснив 10-денний візит до Чилі для участі у святкових заходах[4].

Візити на високому рівні[ред. | ред. код]

Президент Чилі Себастьян Піньєра на зустрічі з прем'єр-міністром Японії Наото Каном у Токіо, 2010

З Чилі до Японії[1][2]:

З Японії до Чилі:

Угоди[ред. | ред. код]

Між країнами підписано кілька двосторонніх угод, таких як: Договір про дружбу, торгівлю та мореплавання (1897); Мирний договір (1951); Угода про технічне співробітництво (1978); Угода про відкриття Японського агентства міжнародного співробітництва в Чилі (1988); Угода про започаткування японської волонтерської програми для забезпечення технічного співробітництва між двома країнами (1996); Угода про оцінку рівня викидів вуглецю в лісових екосистемах Чилі (2005) та Угода про уникнення подвійного оподаткування та ухилення від сплати податків (2016)[5].

Торгівля[ред. | ред. код]

У 2006 країни підписали Угоду про вільну торгівлю, яка набула чинності в листопаді 2007[6].

У 2017 обсяг товарообігу між країнами становив суму 8,3 мільярда доларів США.

Експорт Чилі до Японії: мідь та мідна руда, риба (лосось та форель), тріска, літій та молібден.

Експорт Японії в Чилі: автомобілі та автозапчастини, шини, будівельне та гірничодобувне обладнання.

Прямі інвестиції Японії в Чилі в 2016 склали суму 237 мільйонів доларів США[7]. У Чилі представлені кілька транснаціональних японських компаній, таких як: Honda, Sony, Toshiba, Nissan, Komatsu та Toyota.

Дипломатичні представництва[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bilateral relations between Chile and Japan (in Spanish)
  2. а б в Resumen Historia de las Relaciones Bilaterales a Nivel Político (in Spanish)
  3. CSIS: From TPP to CPTPP
  4. Prince Akishino, Princess Kiko leave for 10-day trip to Chile
  5. Bilateral Agreements and Treaties between Chile and Japan (in Spanish)
  6. Japan-Chile EPA. Архів оригіналу за 7 червня 2017. Процитовано 25 березня 2023.
  7. Japan-Chile Relations (Basic Data)
  8. Embassy of Chile in Tokyo
  9. Embassy of Japan in Santiago