Читракута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Читракута
англ. Chitrakuta
гінді चित्रकूट

Координати 24°34′48″ пн. ш. 80°49′48″ сх. д.H G O

Країна  Індія
Штат Мадхья-Прадеш
Округ Сатна
Населення 22 294  (2001)
Часовий пояс UTC+5:30
OSM 1973984 ·R (Satna district)
Читракута. Карта розташування: Індія
Читракута
Читракута
Читракута (Індія)
Мапа

Читракута або Читракут (англ. Chitrakuta, санскр. चित्रकूट) — місто в окрузі Сатна, в штаті Мадхья-Прадеш, Індія, на річці Пайсуні, правій притоці річки Джумна (басейн Ганга). Є місцем паломництва для індуїстів і має велике культурне та археологічне значення. У районі Читракута знаходяться важливі храми індуїстів, а також місця, згадані в священних текстах індуїзму. У дні великих індуїстських свят у Читракуті збирається велика кількість паломників. Читракут також є центром йоги та Аюрведи. У перекладі назва міста означає «пагорб багатьох чудес».

Географічне положення[ред. | ред. код]

Читракут розташований біля підніжжя північної частини гірського хребта Віндхья, що пролягає територією штатів Мадхья-Прадеш і Уттар-Прадеш. Історична область Читракута є частиною округу Читракут у штаті Уттар-Прадеш та округу Сатна в штаті Мадхья-Прадеш[1].

Найближча залізнична станція розташована в Карві (Читракута-дхам Карві, на основній лінії Джхансі — Манікпур), за 10 км від міста. Регулярне автобусне сполучення існує між Читракутом і такими містами, як Джхансі, Сатна, Махоба, Харпалпур і Чхатарпур[2].

Історія[ред. | ред. код]

Перша відома згадка про Читракут міститься в "Рамаяні " Валмікі. Валмікі описує Читракут як святе місце, населене великими мудрецями і має багату та різноманітну фауну та флору. Читракута також згадується в "Махабхараті ", в описах святих місць паломництва. Відповідно до «Рамаяни», у лісах Читракута Рама, Сита і Лакшмана провели одинадцять із половиною років із чотирнадцяти років свого вигнання. У цьому місці медитували і робили аскези такі великі мудреці, як Атрі, Саті Анусуя, Даттатрея, Маркандея, Сарбханга, Сутікшна та багато інших[2]. Описується, що коли Рама здійснював у Читракуті ритуал шраддха за своїм померлим батьком, багато девів прийшло туди для участі у святковому бенкеті.

Читракута також прославляється у творах санскритських поетів та поетів хінді. Калідаса описав красу цього місця у своєму епосі "Рагхувамша ", а Тулсідас писав про Читракут у "Рамачаритаманасі " та інших своїх творах. Він провів у Чітракуті багато років, поклоняючись Рамі і бажаючи отримати його даршан.

Демографія[ред. | ред. код]

Згідно з всеіндійським переписом 2001 року населення Читракути становило 22 294 особи. Чоловіки становили 57 % населення, а жінки — 43 %. Середній рівень грамотності населення Читракуті був 50 %, що від середньоіндійського показника, який становив 59,5 %. Грамотність серед чоловіків була 63 %, а серед жінок — 34 %. 18 % населення були дітьми молодше 6 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. District Unit Chitrakoot, National Informatics Centre
  2. а б Vinod Avasthi: Chitrakuta darshan (Hindi), Purushotam Das Agarwal, Banda