Чернобай Юрій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Чорнобай Юрій Миколайович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Миколайович Чернобай
Файл:Чернобай Юрій Миколайович.png
Народився 6 червня 1946(1946-06-06) (77 років)
Оренбург, РРФСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність біолог
Alma mater Львівський державний університет імені Івана Франка
Галузь природнича музеологія
Заклад Державний природознавчий музей НАН України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Нагороди Золота нагорода Польського Товариства Ентомологів
академік Лісівничої академії наук України
академік Української екологічної академії наук

Юрій Миколайович Чернобай (також Юрій Миколайович Чорнобай; нар. 6 червня 1946, місто Оренбург, РРФСР) — академік Лісівничої академії наук України, дійсний член Української екологічної академії наук, директор Державного природознавчого музею НАН України, доктор біологічних наук, старший науковий співробітник, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Чорнобай Юрій Миколайович народився 6 червня 1946 року в місті Оренбург, РРФСР. У 1970 році закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка за спеціальністю «Біологія, хімія» та кваліфікацією «Викладач біології та хімії».

Трудову діяльність розпочав у 1964 року лаборантом-препаратором у Львівській зональній агрохімлабораторії. Після закінчення ВНЗ працював інженером в НДІ землеробства і тваринництва західних районів УРСР (1970—1972 рр.). У 1972 році став аспірантом у Державному природознавчому музеї АН УРСР. Після аспірантури з 1975 р. працював у Львівському відділенні Інституту ботаніки АН УРСР на посадах інженера-еколога (1975—1978 рр.), молодшого наукового співробітника (1978—1980 рр.), старшого наукового співробітника та вченого секретаря (1980—1987 рр.). Від 1987 року й до 2019 року (тобто упродовж 33 років) був директором Державного природознавчого музею у Львові.

Доктор біологічних наук з 1995 року за спеціальністю 03.00.16 — екологія. Вчене звання професора присвоєно у 2007 році за спеціальністю «03.00.05 — ботаніка» в Інституті ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України.

Наукова та педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Професор Чорнобай Ю. М. у 2004—2006 роках викладав в Інституті підприємництва і прогресивних технологій (ІППТ) при Національному університеті «Львівська політехніка». З 2005 року є професором кафедри природничих основ охорони середовища Вищої школи охорони середовища (місто Радом, Польща). Викладає такі навчальні дисципліни: «Природничі критерії в стандартах ОВНС», «Екологічні основи лісівництва», «Основи ґрунтознавства», «Організація екологічного моніторингу». За останні 5 років він підготував 10 кандидатів і 3 докторів біологічних наук. На сьогодні очолює львівську наукову школу з природничої музеології. Науково-педагогічний стаж роботи професора становить 40 років.

Під його керівництвом проведена унікальна реконструкція музею — пам'ятки архітектури XIX століття. Музей став координатором міжнародного проекту CERI («Карпатська екорегіональна ініціатива») та міжакадемічних програм Європи з вивчення біорізноманітності та концептуального розроблення природничої музеології.

Професор з 2004 року є дійсним членом Міжнародного комітету музейних організацій (ІСОМ UNESCO) та головою Природничої секції ICOM-UKRAINE. Він також є членом багатьох науково-технічних та редакційних рад. З 1994 року він є членом Ради директорів музеїв м. Львова, а з 2001 року — головою редакційної ради «Наукових записок Державного природознавчого музею НАН України».

За роки наукової та педагогічної діяльності професор видав багато науково-популярної та навчально-методичної літератури. Серед них, три монографії, один навчальний посібник, понад 180 публікацій у різних вітчизняних та зарубіжних виданнях, з них 154 наукового та 26 навчально-методичного характеру: Деякі з них такі:

  • Чорнобай Ю. М. Трансформація рослинного детриту в природних екосистемах. — Львів: вид-во ДПМ НАН України, 2000. — 352 с.
  • Chernobaj J., Drygant D. The Starunia collections in the national academi of Ukraine in Lviv // Geoturystyka (Poland) 2009, Nr.(18). — p. 45—50.
  • Czarnobaj Ju. Zarządzanie ochroną przyrody w lasach, tom IV. — Tuchola: WSZS, 2010. — S. 31—38.
  • Чернобай Ю. М. Сучасне природознавство та його місце в екологічній освіті // Подільський природ. вісник. — 2010, вип 1. — Кам'янець-Подільський: вид. Аксіома, 2010. — С. 20—28.
  • Чернобай Ю., Андрейчук Ю., Бокотей А., Вовк О. та ін. Геоекологічне моделювання стану пам'яток природи та історії. — Львів: Вид. центр ЛНУ, 2010. — 214 с.
  • Chernobaj Y.,Tasenkevich L. Kruglov I., Kalinovicz N., Inkin E., Puka E., Veen P. Inventory of Grasslands of the Ukranian Carpatians. — Lviv: 2011, Pb.SNHM NAS of Ukraine, Rojal Dutch Society for Nature Conservation. — 88 p.

Він член спеціалізованої вченої ради Інституту агроекології УААН (м. Київ) за спеціальністю 03.00.16 — екологія. Від 2011 року його включено до Ради експертів з біологічних наук Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Визнання[ред. | ред. код]

  • 2008 — Золота нагорода Польського Товариства Ентомологів.

Джерела[ред. | ред. код]