Чорногорський санджак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чорногорський санджак
1514 – 1528
Чорногорського санджака: історичні кордони на карті
Чорногорського санджака: історичні кордони на карті
Верхня Зета – історичне ядро Зетського князівства
Столиця Цетинє
Державний устрій Не вказано
Історія
 - Зета 1514
 - Ліквідовано 1528
Попередник
Наступник
Зета
Шкодринський санджак
Чорногорський вілаєт
Шкодринський санджак
Сьогодні є частиною Чорногорія
Історія Чорногорії

Історія Чорногорії
Доісторичний час
Іллірія
Іллірик
Далмація
Превалітанія
Дукля
Князівство Зета
Венеційська Албанія
Санджак Чорногорія
Князь-єпископство
Князівство Чорногорія
Королівство Чорногорія
Зетська бановина
Королівство Чорногорія
Соціалістична Республіка Чорногорія
СФРЮ
Республіка Чорногорія
Сербія і Чорногорія
Чорногорія

Портал «Чорногорія»

Чорногорський санджак (серб. Црногорскі санџак; тур. Karadağ Sancağı) — за сербськими джерелами санджак Османської імперії, що існував на території Чорногорії з 1514 по 1528 рр. під управлінням санджак-бея Станко Черноєвича.

Опис[ред. | ред. код]

Чорногорський санджак було створено на території князівства Зети, раніше приєднаного до Скадарського санджака. Станко Черноєвич - син Івана Черноєвича, був єдиним правителем санджака, який підписувався як «санджак-бег чорногорський і всієї діоклітінської землі пан». Санджак складався з кількох повітів.

Історія[ред. | ред. код]

Після втрати незалежності чорногорці отримали багато проблем з турецькою владою. Більша частина князівства Зета втратила статус незалежної держави, перетворившись на васальну державу Османської імперії, поки не була додана до Османського Шкодринського санджака в 1499 році. У 1514 році ця територія була відокремлена від Шкодринського санджака і створена як окремий санджак Чорногорія під владою Скендербега Чорноєвича.

У 1523 р. Resm-i filori Чорногорії, який мав статус hass, складався з 33 akçe у податковому податку, 20 akçe İspençe та 2 akçe для колекціонера. Турки згадали потурчення Івана-Скандербега, і тільки завдяки прізвищу Черноєвичей проголосили його в 1513 році як Санджака Чорногорії. Турки примусили його прийняти іслам і він отримав нове ім'я - Скендербег. Скандербег під час свого правління в Чорногорії був зневажений чорногорцями. У 1519 році чорногорці підняли повстання, але воно було придушене за допомогою турків. Коли в 1528 році помер Скендербег Чорноевич, Чорногорський санджак був приєднаний до Шкодринського санджака, як унікальна адміністративна одиниця з певним ступенем автономії.[1]

Література[ред. | ред. код]

  • Санджак // Українська мала енциклопедія : 16 кн. : у 8 т. / проф. Є. Онацький. — Накладом Адміністратури УАПЦ в Аргентині. — Буенос-Айрес, 1964. — Т. 7, кн. XIII : Літери Риз — Се. — С. 1678. — 1000 екз.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ćorović, Vladimir (1933). Istorija Jugoslavije (Serbian). Beograd: Narodno Delo. Процитовано 27 квітня 2011. «1528... Црна Гора је потом поново припојена скадарском санџакату и остала је са извесним ... правима његов саставни део...»