Чубей Дмитро Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чубей Дмитро Михайлович
Народився 1905(1905)
село Залісся, тепер Борщівського району Тернопільської області
Помер невідомо
Національність українець
Партія КПРС
Нагороди Орден «Знак Пошани»
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За бойові заслуги»

Дмитро Михайлович Чубей (1905, село Залісся, тепер Борщівського району Тернопільської області — ?) — український радянський діяч, голова виконавчого комітету Золотопотіцької районної ради депутатів трудящих Тернопільської області. Депутат Верховної Ради СРСР 2-го скликання.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в бідній селянській родині. З дитячих років наймитував у заможного селянина Павла Вельгена та польського пана Бурковського. Закінчив початкову школу.

Брав участь у робітничому русі, розповсюджував революційну літературу в Львові, Дрогобичі, Тернополі та Чорткові. У 1926 році заарештований польською поліцією, але незабаром звільнений. У 1928 році знову заарештований, перебував у в'язницях Борщева і Чорткова. Після звільнення з в'язниці знову продовжував революційну діяльність, був висланий до Краківського воєводства. За розповсюдження революційної літератури серед солдатів заарештований та засуджений військовим судом у місті Дрогобичі до 10 років ув'язнення. Вийшов із в'язниці у вересні 1939 року.

У 1939—1941 роках брав участь у становленні радянської влади в Станіславській області, перебував на профспілковій роботі.

З 1941 року — в Червоній армії, учасник німецько-радянської війни, воював на Брянському, Воронезькому та Сталінградському фронтах. Служив поваром господарського відділення 692-го артилерійського полку 240-ї стрілецької дивізії. У листопаді 1943 року був важко поранений у боях за Київ, до весни 1944 року лікувався у військових госпіталях.

Після демобілізації із Радянської армії, в 1944 році повернувся в рідне село Залісся, брав участь «у відновлені діяльності органів радянської влади» в селі. Потім працював заступником голови виконавчого комітету Мельнице-Подільської районної ради депутатів трудящих Тернопільської області.

На 1945—1948 роки — голова виконавчого комітету Золотопотіцької районної ради депутатів трудящих Тернопільської області. Член ВКП(б).

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • газета «Радянська Україна» (Київ), січень 1946.
  • газета «Вільне життя» (Тернопіль), 6 лютого 1946.