Чуваське плато

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чува́ське плато (рос. Чувашское плато) — ерозійно-денудаційна рівнина на правобережжі Волги у Середньому Поволжі. Розташована у межах республік Марій Ел, Чувашії і Татарстану і є північно-східною частиною Приволзької височини.

Плато розкинулось уздовж правобережжя Волги, в межиріччі річок Сура на заході та Свіяга на сході. На півночі рівнина обмежена крутими корінними берегам Волги, на півдні плато звужується долинами Сури та Свіяги, і вже на території Ульяновської області плавно підвищується в бік центральної частини Приволзької височини. На півдні умовною межею Чуваського плато є долини річок Бездна (притока Сури) та Карла (притока Свіяги).

Плато характеризується сильною порізаністю річковими долинами та яружно-балковою мережею, яка найбільшого розвитку набула в північно-західній частині. Чим далі від берегів Волги на південь, тим схили ярів та балок стають пологішими, поступово видовжуються, вододіли розширюються.

На півночі річка Волга підмиває схили плато, вимиваючи і утворюючи так звані «гори». У деяких з них спостерігаються розвиток карстових процесів, тут утворюються досить значні печери.

Висота плато в середньому 175—215 м, максимально піднімається до 267 м (на схід від села Старі Айбесі). Схили ярів та балок вкриті широколистими лісами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Краткая географическая энциклопедия, Том 4. Гл.ред. Григорьев А. А. Москва:Советская энциклопедия — 1964, 448 с. с илл., 10 л. карт
  • Геологія СССР. Том 11. Поволжье и Прикамье. Часть 1. Геологическое описание

Посилання[ред. | ред. код]