Чудаманіварман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чудаманіварман
хаджі Шривіджаї
988 — 1004
Попередник: Шрі Удаядітьяварман
Наступник: Шрі Маравіджаятунггаварман
 
Країна: Індонезія

Чудаманіварман (Шрі Чудамівармадева) (д/н — 1004) — хаджі (цар) Шривіджаї у 9881004 роках. У китайських джерелах відомий як Шилі-чжуло-у-ні-фо-ма-тяохуа. Був відомий як здібний і досвідчений правитель, розумний дипломат.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син хаджі Шрі Удаядітьявармана. Посів трон близько 988 року. Того ж року відправив традиційне посольство до сунського імператора Чжао Куан'ї, оскільки китайська торгівля була ключовою для Шривіджаї. Посольство тут пробуло близько 2 років.

У 990 році Дхармавангса, магараджа Матараму, атакував столицю Шривіджаї — Палембанг, проте Чудаманіварман відбив напад. Втім війна тривала ще у 992 році. У 999 році шривіджайський посланник відплив із імперії Сун до Чампи, намагаючись повернутися додому, однак він не отримав жодних звісток про стан своєї країни. Тоді повернувся назад і звернувся до імператора з проханням захистити від матарамських загарбників.

У 1003 році Чудаманіварман відправив нове посольство до Сун з повідомленням, що в своїй раїні наказав звести буддистський храм для молитви за довге життя імператора Чжао Хена, тому попросив імператора дати назву та дзвін для цього храму. Зрадівши, Чжао Хен назвав храм Чентень-ваншу («десять тисяч років отримання благословення з Неба»), і дзвін був негайно відлитий і відправлений до Шривіджаї для встановлення в храмі.

Хаджі загинув близько 1004 року, ймовірно, під час війни з Матарам. війну продовжив син Шрі Маравіджаятунггаварман.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Majumdar, R.C., Note on Šailendra kings mentioned in Leiden Plates, EL, XXII, pp. 281-4.
  • Coedes, George (1996). The Indianized States of Southeast Asia. University of Hawaii Press. ISBN 978-0824803681
  • Alaka Chattopadhyaya & Lama Chimpa (1999). Atīśa and Tibet: life and works of Dīpaṃkara Śrījñāna in relation to the history and religion of Tibet : with Tibetan sources. Motilal Banarsidass Publications. 978-8120809284.