Чужий: Воскресіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чужий 4: Воскресіння
Alien: Resurrection
Жанр бойовик
жахи
трилер
фантастика
Режисер Жан-П'єр Жене
Продюсер Білл Бадалато
Гордон Керролл
Девід Гайлер
Волтер Гілл
Сігурні Вівер
Сценарист Джосс Відон
У головних
ролях
Сігурні Вівер
Вайнона Райдер
Домінік Пінон
Рон Перлман
Гарі Дурдан
Майкл Вінкотт
Кім Флауерс
Ден Гедайя
Дж.Є. Фріман
Бред Дуріф
Оператор Даріус Хонджі
Композитор Джон Фріззелл
Джеррі Голдсміт
Художник Nigel Phelpsd
Кінокомпанія 20th Century Fox
Brandywine Productions
Дистриб'ютор InterCom і Netflix
Тривалість 109 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1997
Кошторис 75 млн. $
Касові збори 161 376 069 $
IMDb ID 0118583
Попередній «Чужий 3»
Наступний «Чужий проти Хижака»
CMNS: Чужий: Воскресіння у Вікісховищі

«Чужий 4: Воскресіння» (англ. Alien: Resurrection) — фантастичний бойовик французузького кінорежисера Жана-П'єра Жене. Світова прем'єра відбулася 6 листопада 1997 року. 4 частина з циклу фільмів про Чужих.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається на величезному дослідному космічному кораблі «Оріга», який належить військовим. Через 200 років з дня загибелі лейтенанта Ріплі військові та вчені в гонитві за створенням досконалої біологічної зброї повертають її до життя методом клонування із залишків крові. ДНК Ріплі й Чужого змішалися і вчені сподіваються розділити їх, отримавши ембріон матки Чужих. Після 7 невдалих спроб їм це вдається, клон залишають живим. Невдовзі Ріплі (№ 8) демонструє чудову здібність до навчання і деякі здібності, запозичені від Чужого, зокрема, кислотну кров. Крім того в неї збереглися деякі спогади, які вона поділяла з Чужим.

Матка швидко розвивається під контролем вчених і незабаром починає відкладати яйця. До того часу космічні капери на чолі з Елджином, доставляють «вантаж» — захоплену команду вантажного корабля «Бетті». Вчені використовують непритомних членів команди як інкубатори для зародків Чужих. Найманці затримуються для відпочинку на дослідній базі на пару днів. Вони зустрічають на спортмайданчику Ріплі, котра демонструє надлюдську силу та реакцію.

За цей час із заражених людей з'являються особини Чужих-трутнів. Один з членів каперської команди, дівчина Колл, намагається знайти Ріплі та знищити її, і зародка матки. Їй це не вдається й військові виявляють її діяльність, оголошуючи Колл терористкою. Відбувається збройне зіткнення між каперами та військовими, капери отримують перемогу, захоплюючи одного з солдатів і вченого, керівника проекту клонування. Під час перестрілки Чужі в одній з кліток знаходять спосіб вибратися і тікають. Оголошується евакуація.

Після евакуації військових пірати мають намір також покинути дослідну базу і намагаються дістатися до свого корабля «Бетті». По дорозі вони зустрічають Ріплі. Як з'ясовується, база при непередбачених обставин автоматично відправляється додому — на Землю. По дорозі на «Бетті», група знаходить вцілілого члена команди, захопленого каперами, і вирішує взяти його з собою, не знаючи, що той заражений. Далі, Ріплі випадково виявляє лабораторію, де знаходяться результати семи попередніх невдалих спроб її клонувати. Це спотворені копії Ріплі, в яких різним чином проявляються риси Чужих. Один з клонів, що виявився притомним, просить вбити її і № 8 спалює її з вогнемета.

Через деякий час захоплений військовий вчений доктор Рен хитрощами отримує зброю Колл, стріляє в неї і намагається дістатися першим до «Бетті». Колл виживає і з'ясовується, що вона — андроїд останнього покоління. З її допомогою Ріплі хоче знищити базу, щоб не допустити потрапляння Чужих на Землю. Колл прямо підключається до головного комп'ютера бази і змінює курс з метою розбити корабель об поверхню Землі. Решта продовжує рухатися до «Бетті».

Ріплі захоплюють Чужі і переносять її в камеру з маткою. З'ясовується, що матка перейняла у ДНК Ріплі здатність народжувати, як людина. На світ з'являється чудовисько Новонароджений, що поєднує риси людини й Чужого, маючи схоже на череп лице. Чудовисько вбиває матку, сприймаючи Ріплі за власну матір. Ріплі тим часом рятується втечею. В останній момент вона встигає на «Бетті», але, як виявляється, монстр також потрапляє на борт. Ріплі, користуючись довірою монстра, вона навмисно ранить свою руку об зуби Новонародженого, бризнувши кров'ю-кислотою на ілюмінатор. Крізь утворений отвір стрімко виходить повітря і розриває істоту на дрібні шматки. Вцілілі прилітають на Землю на «Бетті».

Колл і Ріплі спостерігають з орбіти Землю. На питання Колл що робити далі, Ріплі відповідає, що не знає, адже вона тут чужа.

Актори[ред. | ред. код]

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Нагороди (4 нагороди)[ред. | ред. код]

Номінації (14 номінацій)[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]