Чумацький Шлях (явище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чумацький Шлях з телескопом на його тлі
Південна частина Чумацького Шляху

Чумацький Шлях (лат. Via Lactea від грец. γαλαξίας < γάλα γάλακτος «молоко») — неяскрава світна дифузна біляста смуга, що перетинає зоряне небо майже по великому колу, північний полюс якого знаходиться в сузір'ї Волосся Вероніки ; складається з величезного числа слабких зірок, невидимих окремо неозброєним оком, але помітних порізно в телескоп або на фотографіях, знятих з достатньо високою роздільністю.

Опис явища[ред. | ред. код]

Покадрове відео Чумацького Шляху над Японією

Видима картина Чумацького Шляху — наслідок перспективи при спостереженні зсередини величезного, дуже сплюснутого скупчення зірок нашої Галактики спостерігачем, що знаходиться поблизу площини симетрії цього скупчення. «Чумацький Шлях» — також традиційна назва нашої Галактики. Яскравість Чумацького Шляху в різних місцях нерівномірна. Смуга Чумацького Шляху шириною близько 5-30 ° має на вигляд хмарну будову, зумовлену, по-перше, існуванням у Галактиці зоряних хмар або згущень і, по-друге, нерівномірністю розподілу пилових темних туманностей, які поглинають світло і утворюють таким чином ділянки з позірним дефіцитом зірок.

Сузір'я на галактичному екваторі

У Північній півкулі Чумацький Шлях проходить через сузір'я Орла, Стріли, Лисички, Лебедя, Цефея, Кассіопеї, Персея, Візничого, Тельця і Близнят. Йдучи в Південну півкулю, він захоплює сузір'я Єдинорога, Корми, Вітрил, Південного Хреста, Циркуля, Південного Трикутника, Скорпіона і Стрільця. Чумацький Шлях особливо яскравий у сузір'ї Стрільця, в якому знаходиться центр нашої Галактики.

Сузір'я Стрільця в північних широтах високо над горизонтом не піднімається. Тому в цій ділянці Чумацький Шлях буває не таким помітним, як, наприклад, у сузір'ї Лебедя, яке восени вечорами піднімається над обрієм дуже високо.

Середня лінія Чумацького Шляху називається галактичним екватором.

Міфологія[ред. | ред. код]

Українська[ред. | ред. код]

Згідно з легендою чумаки їздили до Криму по сіль, орієнтуючись вночі на світлу смугу на небі. Ніби перші чумаки, їдучи з Криму, позначили дорогу сіллю, яка сипалася з дір в мажарах. Господь переніс соляну дорогу на небеса. Відтоді чумаки знали шлях по сіль і додому. Ще вважали, що Чумацький Шлях — небесна дорога для людських праведних душ, що летять по цій дорозі в рай, а грішні — до пекла. Птахи по ньому восени відлітають у вирій, а весною повертаються.

Відома ще старовинна назва Чумацького Шляху: Становище, Стан. Ніби колись татарка напувала молоком свою дитину і ненароком пролила, воно розлилося на всі боки і залило півнеба білим. У давнину вірили, що Становище вщерть наповнене татарами, що вони там станом стали і саме звідти роблять свої набіги[1].

Божа дорога — давня українська назва Чумацького Шляху. Цією дорогою нібито у золотій колісниці їздить пророк Ілля (християнський наступник праукраїнського й праслов'янського Перуна) і гримить, метаючи золоті стріли блискавиць у демонів Арідника, Тринрода, Триюду[2], чортів, бісів, чугайстрів та інших[3].

Вірменська, арабська, волоська, єврейська, перська, турецька, киргизька[ред. | ред. код]

За одним із вірменських міфів про Чумацький Шлях, бог Ваагн, предок вірмен, суворою зимою вкрав у родоначальника ассирійців Баршама солому і зник у небі. Коли він йшов зі своєю здобиччю по небу, то губив на своєму шляху соломинки; з них і утворився світлий слід на небі (вірменською «Дорога соломокрада»)[4][5]. Про міф про розсипану солому говорять також арабська, єврейська, перська, турецька та киргизька назви (кирг. саманчынын жолу — шлях соломника) цього явища[5]. Жителі Валахії вважали, що цю солому Венера вкрала у Святого Петра[5].

Бурятська[ред. | ред. код]

Згідно бурятською міфологією, добрі сили творять світ, видозмінюють всесвіт. Так, Чумацький Шлях виник з молока, яке Манзан Гурме[ru] націдила зі своїх грудей і вихлюпнула вслід Абаю Гесеру, що обдурив її. За іншою версією, Чумацький Шлях — це «шов неба», зашитого після того, як з нього висипалися зорі; по ньому, як по мосту, ходить Тенгрі.

Угорська[ред. | ред. код]

За угорською легендою, Аттіла спуститься Чумацьким Шляхом, якщо секеям загрожуватиме небезпека; зірки являють собою іскри від копит[6]. Чумацький шлях, відповідно, називається «дорогою воїнів» (угор. Hadak Útja).

Давньогрецька[ред. | ред. код]

Якопо Тінторетто. «Народження Чумацького Шляху», 1570
Національна галерея, Лондон

Етимологію слова Galaxias (Γαλαξίας) і його зв'язок з молоком (γάλα) розкривають два схожих давньогрецьких міфи. Одна з легенд розповідає про розлите по небу материнське молоко богині Гери, яка годувала грудьми Геракла. Коли Гера дізналася, що немовля, яке вона годує груддю, не її власне дитя, а незаконний син Зевса і земної жінки, вона відштовхнула його, і розлите молоко стало Чумацьким Шляхом [7]. Інша легенда говорить про те, що розлите молоко — це молоко Реї, дружини Кроноса, а немовлям був сам Зевс. Кронос пожирав своїх дітей, оскільки йому було передбачено, що він буде повалений власним сином. У Реї зародився план, як урятувати свою шосту дитину, новонародженого Зевса. Вона загорнула в дитячий одяг камінь і підсунула його Кроносу. Кронос попросив її погодувати сина ще раз, перед тим як він його проковтне. Молоко, пролите з грудей Реї на голий камінь, згодом стали називати Чумацьким Шляхом[8].

Індійська[ред. | ред. код]

Стародавні індійці вважали Чумацький Шлях молоком вечірньої червоної корови, що проходить по небу. У Ріґведі Чумацький Шлях названий тронною дорогою Ар'ямана[ru]. Бхаґавата-пурана містить версію, за якою Чумацький Шлях — це живіт небесного дельфіна[9].

Інкська[ред. | ред. код]

Чумацький Шлях в космології інків.

Головними об'єктами спостереження в астрономії інків (що знайшло відображення в їх міфології) на небосхилі були темні ділянки Чумацького Шляху — своєрідні «сузір'я» в термінології андських культур: Лама, Дитинча лами, Пастух, Кондор, Куріпка, Жаба, Змія, Лисиця[10]; а також зорі: Південний Хрест, Плеяди, Ліра і багато інших[11].

Кетська[ред. | ред. код]

У кетських міфах, подібно до селькупських, Чумацький Шлях описується як дорога одного з трьох міфологічних персонажів: Сина неба (Єся), який пішов полювати на західний бік неба і там замерз, богатиря Альбе, який переслідував злу богиню, або першого шамана Доха, який піднімався цією дорогою до Сонця.

Китайська, в'єтнамська, корейська, японська[ред. | ред. код]

У міфологіях сіносфери Чумацький Шлях називають і порівнюють з річкою (у в'єтнамській, китайській, корейській та японській мовах зберігається назва «срібна річка»: (в'єтн. Ngân Hà, нган ха), кит. трад. 銀河系, спр. 银河系, піньїнь: Yínhéxì, акад. іньхесі, (кор. 우리 은하, урі инха), (яп. 天の川, тен но кава)). Китайці також іноді називали Чумацький Шлях «Жовтою дорогою», за кольором соломи[12].

Корінних народів північної Америки[ред. | ред. код]

Хідатса[en] і ескімоси називають Чумацький Шлях «Попелястим». У їхніх міфах йдеться про дівчину, яка розсипала по небу попіл, щоб люди могли знайти дорогу додому вночі[13]. Шеєни вважали, що Чумацький Шлях — це бруд і мул, підняті черевом черепахи, яка пливе по небу[5]. Ескімоси з Берингової протоки — що це сліди Ворона-творця, який йшов по небу[5]. Черокі вважали, що Чумацький Шлях утворився, коли один мисливець вкрав дружину іншого з ревнощів, а її собака стала їсти кукурудзяне борошно, що залишилося без нагляду, і розсипала його по небу (цей самий міф зустрічається у койсанського населення Калахарі[14])[15]. Інший міф того ж народу говорить про те, що Чумацький Шлях — це слід собаки, яка тягла щось по небу[5]. Ктунаха[en] називали Чумацький Шлях «собачим хвостом», чорноногі називали його «вовчою дорогою». Вайандотський міф говорить про те, що Чумацький Шлях — це місце, де душі померлих людей і собак збираються разом і танцюють[16].

Маорі[ред. | ред. код]

У міфології маорі[ru] Чумацький Шлях вважається човном Тама-ререті. Ніс човна — сузір'я Оріона і Скорпіон, якір — Південний Хрест, Альфа Центавра і Ходор — канат. Згідно з легендою, одного разу Тама-ререті плив на своєму каное і побачив, що вже пізно, а він далеко від будинку. Зірок на небі не було, і, боячись, що Таніфа[en] може напасти, Тама-ререті став кидати в небо блискучу гальку. Небесному божеству Рангінуї сподобалося те, що він робив, і він помістив човен Тама-ререті на небо, а гальку перетворив на зорі[17].

Фінська, литовська, естонська, ерзянська, казахська[ред. | ред. код]

Фінська назва — фін. Linnunrata — означає «Шлях птахів»; аналогічна етимологія й у литовської назви [18]. Естонський міф також пов'язує Чумацький («пташиний») Шлях зі пташиним польотом[19].

Ерзянська назва — «Каргонь Кі» («Журавлина Дорога»).

Казахська назва — «Құс Жоли» («Шлях птахів»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чумацький шлях. poez.in.ua. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 24 серпня 2016.
  2. Містичні істоти Карпат | Гуцульська міфологія
  3. Енциклопедія Коломийщини, зшиток 2, літера Б
  4. Harutyunyan, Hayk. The Armenian name of the Milky Way : [арх. 29 квітня 2006] : [] // ArAS News. — Armenian Astronomical Society (ArAS), 2003. — Т. 6 (29 August). Архівована копія. Архів оригіналу за 17 жовтня 2011. Процитовано 24 листопада 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б в г д е wintemberg та 1908, 239.
  6. Hungarian Mythology – Return of the Huns. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 6 січня 2007.
  7. wintemberg та 1908, 237.
  8. Hyginus, Gaius Julius. Poeticon astronomicon. с. Book 2, Chapter 43. Архів оригіналу за 22 липня 2017. Процитовано 24 листопада 2019.
  9. Prabhupâda (translator). Bhagavata purana. с. Canto 5, Chapter 23. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 24 листопада 2019.
  10. Авила, Франсиско де. Боги и люди Варочири (1608). www.kuprienko.info (А.Скромницкий). Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 28 вересня 2009.
  11. Хуан Поло де Ондегардо-и-Сарате. (3 січня 2010). Заблуждения и суеверные обряды индейцев, извлечённые из трактата и расследования, сделанного лиценциатом Поло (1559). www.kuprienko.info (А.Скромницкий). Архів оригіналу за 21 серпня 2011. Процитовано 3 січня 2010.
  12. wintemberg та 1908, 240.
  13. wintemberg та 1908, 238.
  14. Miles, Mathy A; Peters, Charles F (2002). Along the Milky Way. Архів оригіналу за 26 вересня 2007. Процитовано 5 січня 2007.
  15. Cherokee legend about the origin of the Milky Way. Архів оригіналу за 1 липня 2017. Процитовано 5 січня 2007.
  16. wintemberg та 1908, 245.
  17. The story of Tama Rereti and how the stars were placed in the night sky. Архів оригіналу за 28 вересня 2006. Процитовано 6 січня 2007.
  18. wintemberg та 1908, 244.
  19. Kuperjanov, Andres. Names in Estonian folk astronomy – from ‘Bird’s Way’ to ‘Milky Way’ : [англ.] // Electronic Journal of Folklore : journal. — Folk Belief and Media Group of Estonian Literary Museum, 2002. — Vol. 22 (December). — С. 49—61.

Література[ред. | ред. код]

  • Wintemberg, W. J. Myths and Fancies of the Milky Way : [англ.] // Journal of the Royal Astronomical Society of Canada. — 1908.

Посилання[ред. | ред. код]