Чхве Ин Хі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чхве Ин Хі
최은희
Ім'я при народженні кор. 최경순
Народилася 20 листопада 1926(1926-11-20)
Гвангджуd, Корейське генерал-губернаторство[1]
Померла 16 квітня 2018(2018-04-16)[2] (91 рік)
Кансогуd, Сеул, Південна Корея
  • ниркова недостатність
  • Громадянство  Південна Корея
    Діяльність кіноакторка, режисерка, акторка
    Alma mater Bosung Girls' High Schoold
    Роки діяльності 19472006
    У шлюбі з Сін Сан Ок і Сін Сан Ок
    IMDb nm0158804
    Нагороди та премії

    CMNS: Чхве Ин Хі у Вікісховищі

    Чхве Ин Хі (кор. 최은희; 1926-2018) — південнокорейська акторка. Відома тим, що у 1978 році її викрали разом з чоловіком Сіном Сан Оком північнокорейські спецслужби.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Чхве Ин Хі народилася у 1926 році. Кар'єру в кінематографі вона почала в 1947 році. Вона вийшла заміж за режисера Сін Сан Ока. Разом вони заснували компанію «Shin Film».

    Наприкінці 1970-х пара розлучилася, а кар'єра Чхве Ин Хі пішла на спад. У цей час вона познайомилася з чоловіком, який представився бізнесменом з Гонконгу. У книжці «Режисура Кім Чен Іра» Пола Фішера розповідається, що акторку переконали знятися в кількох фільмах в цьому місті, яким тоді керувала британська адміністрація. Після прибуття до Гонконгу її схопила та приспала група чоловіків. Через 8 днів вона опинилася на розкішній віллі в столиці КНДР Пхеньяні, яку ретельно охороняли. Колишній чоловік акторки Сін Сан Ок вирушив на її пошуки в Гонконг. Його теж викрали.

    Син лідера КНДР Кім Чен Ір, який пізніше, 1994 року успадкував країну від батька, був великим кіноманом. Він сподівався, що участь південнокорейських кінозірок зробить кіноіндустрію КНДР конкурентоздатною у світі. У КНДР вони перебували під постійною охороною. Північнокорейське керівництво змушувало їх знімати кіно, розраховуючи таким чином розвинути кінематограф Північної Кореї. У 1985 році їхній фільм виграв міжнародну кінопремію. На Московському кінофестивалі нагороду отримала їхня стрічка «Сіль».

    Парі вдалося втертися у довіру до майбутнього провідника КНДР. Лише після 8 років перебування в неволі, у 1986 році, парі вдалося втекти. Чхве Ин Хі і Сін Сан Оку дозволили представити їх стрічку «Пульгасарі» (адаптація Годзілли) у Відні. Під час поїздки парі вдалося втекти від охорони і сховатися в американському посольстві. Їх вивезли в США через побоювання розправи в разі повернення на батьківщину. Кім Чен Ір призначив нагороду за їхні голови. До Південної Кореї вони повернулися тільки у 1999 році.

    Історія зіркової пари викликала інтерес в усьому світі. У 2016 році відбулася прем'єра фільму «Закохані та деспот», присвяченого долі Чхве Ин Хі та Сін Сан Ока.

    Чхве Ин Хі померла 16 квітня 2018 року у Сеулі від захворювання нирок.

    Примітки[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]