Шапка бавовняна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шапки бавовняні.[1]
Ратник у колонтарі з бармицею і шапці бавовняній.[2]

Шапка бавовняна, шапка бумажна (рос. шапка бумажная, від заст. (хлопчатая) бумага — «бавовна, вата»)[3] — головний убір, що виконує захисні функції.

Це були стьобані шапки, із сукна, шовкових и бавовняних («бумажних») матерій, з товстою бавовняною або прядив'яною підкладкою. У підкладку іноді поміщалися шматки від панцирів або кольчуг. Також вони мали металевий нанісник[4]. Являла собою найдешевший військовий головний убір у Московській Русі до XVII століття, тому зустрічалася досить рідко, використовуючись, здебільшого, найбіднішою частиною військового стану. Використовувалися вони як шолом і в деяких кочівників, зокрема — калмиків[5].

За захисними властивостями «шапка» була схожа з тегиляєм — надійного захисту не давала, але все ж, за свідченнями сучасників, могла затримати стрілу[6].

Також відомі дуже схожі зовні на «шапки бавовняні» так звані «куячні» чи «куяшні шапки», які являли собою пластинчасто-нашивний обладунок бригантинного типу, аналогічний куяку. Як і самі куяки, як правило, вони мали східне походження. У книзі «Старожитності Російської держави» дається такий опис куячної шапки[7][8]:

У вступі до опису предметів III відділення, ми [дали роз'яснення стосовно] «куяків», чи монгольських ватних панцирів, що існували в Оружейній казні й складалися із залізних пластинок, укріплених гвіздками в ваті між шовковою чи суконною покришкою і підкладкою. Власне куяків не збереглося жодного; але збереглися три стьобані на ваті шапки, що містять всередині куякові залізні пластинки.

Судячи з усього, куячна шапка і «шапка бавовняна» — різні види одного і того ж захисного оголов'я, просто перша була посилена сталевими пластинками, а друга була полегшеним і дешевшим варіантом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Илл. 52. Шапки бумажные // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению: в 30 т., в 60 кн / Под ред. А. В. Висковатова. — Т. 1. (рос.)
  2. Илл. 95. Русское вооружение с XIV до второй половины XVII столетия. Ратник в колонтаре с бармицей и шапке бумажной // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению: в 30 т., в 60 кн / Под ред. А. В. Висковатова. — Т. 1. (рос.)
  3. Бумага // Толковый словарь живого великорусского языка / авт.-сост. В. И. Даль. — 2-е изд. — СПб. : Типография М. О. Вольфа, 1880—1882. (рос.)
  4. Висковатов А. В., «Историческое описание одежды и вооружения российских войск», ч.1.
  5. Издание «Древности Российского государства» — «Шелковая шапка» (рос.)
  6. Герберштейн, «Записки о Московитских делах».
  7. Описание куячной шапки. [Архівовано 2022-06-15 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. Изображение куячной шапки. [Архівовано 2022-06-15 у Wayback Machine.] (рос.)