Шарнірна черепаха жовтоголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарнірна черепаха жовтоголова
Шарнірна черепаха жовтоголова
Шарнірна черепаха жовтоголова
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Азійські прісноводні черепахи
Рід: Шарнірна черепаха
Вид: Шарнірна черепаха жовтоголова
Luo & Zong, 1988
Посилання
Вікісховище: Cuora aurocapitata
Віківиди: Cuora aurocapitata
EOL: 1056711
ITIS: 551908
МСОП: 5959
NCBI: 72008
Fossilworks: 373874

Шарнірна черепаха жовтоголова (Cuora aurocapitata) — вид черепах з роду Шарнірна черепаха родини Азійські прісноводні черепахи.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 14—15,6 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців і мають дещо опуклий та плаский пластрон. Пластрон складається з 2-х частин, з'єднаних шарнірною зв'язкою, завдяки чому, черепаха може повністю закривати панцир. Карапакс з'єднаний з пластроном еластичною зв'язкою. Череп укорочений. Між пальцями кінцівок є невеликі перетинки.

Карапакс має світло—коричневий або червонувато—коричневий колір. Пластрон жовтого або строкатого коричневого забарвлення. Колір на задній частині голови жовтий, тонка чорна смуга проходить до ока через барабанну перетинку зі спини. Задня частина шия та кінцівки жовтуваті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє гірську місцину, узбережжя водойм. Молоді черепахи повністю водні, на відміну від дорослих. Харчується комахами, ракоподібними, равликами, рибою, водними рослинами та фруктами. Полює як у воді, так й на суходолі.

Парування стимулюється похолоданням на 2 місяці і скороченням світлового дня. Залицяння можливо як на суші, так і у воді. На землі самці заманюють самиць різкими рухами, вибриками тіла. Відкладання яєць відбувається у липні. Яйця білі та подовжені. На рік буває 2 кладки по 1—2 яйця у кожній. Інкубація триває 2 місяці. Черепашенята після вилуплення відразу ж ховаються під водою.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в області Наньлін провінції Аньхой (Китай).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hennen, U. 2001. Categories of the Red List. Radiata 10 (3): 23-28
  • Werning, H. 2007. Das internationale Zentrum für Schildkrötenschutz nimmt immer weiter Fahrt auf. Reptilia (Münster) 12 (1): 3-5