Шауль Мофаз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шауль Мофаз
Народився 4 листопада 1948(1948-11-04)[1] (75 років)
Тегеран, Іран[2]
Країна  Ізраїль
Діяльність політик, офіцер
Alma mater Університет імені Бар-Ілана
Знання мов іврит
Учасник Операція Ентеббе, Шестиденна війна, Війна на виснаження, Війна Судного дня і Ліванська війна
Роки активності 1966 — тепер. час
Посада Chief of the General Staffd, міністр оборони Ізраїлюd[3], депутат Кнесету[d][4], міністр без портфеля Ізраїлюd і заступник прем'єр-міністра Ізраїлюd
Військове звання генерал
Партія Кадіма
IMDb ID 1334995

Шауль Мофаз (івр. שאול מופז‎; нар. 4 листопада 1948, Тегеран) — ізраїльський військовий і політичний діяч, лідер партії «Кадіма» з 27 березня 2012 року. Обіймав посади начальника Генштабу Армії оборони Ізраїлю, заступника голови уряду, міністра транспорту Ізраїлю і міністра оборони Ізраїлю. Генерал-лейтенант у відставці.

Біографія[ред. | ред. код]

Виходець із громади іранських євреїв. Був призваний в парашутно-десантні війська в 1966 році і дослужився до посади начальника генерального штабу і генерал-лейтенанта. Генеральний штаб очолював в 1998—2002 роках.

Розпуск уряду національної єдності в жовтні 2002 року призвів до відставки Біньяміна Бен-Еліезера («Авода») з поста міністра оборони. На цю посаду був призначений Шауль Мофаз, якого Аріель Шарон назвав «міністром оборони воюючої держави».

11 грудня 2005 року Мофаз заявив про свій відхід з партії «Лікуд» (яку називав «своїм домом») і приєднання до партії «Кадіма», слідуючи за творцем партії Аріелем Шароном. Рішення Ехуда Ольмерта передати партії «Авода» портфель міністра оборони призвело до того, що Мофаз не отримав цей пост в новому уряді і зайняв пост міністра транспорту.

Як міністр транспорту Мофазу вдалося на 8 % знизити смертність в дорожніх аваріях і збільшити транспортне сполучення з Росією і Україною.

27 березня 2012 року на внутрішньопартійних виборах Мофаз отримав 61,7 % голосів членів «Кадіми» (проти 37 % у Ципі Лівні) і став лідером цієї партії.

Будучи лідером партії Мофаз отримав перше місце в передвиборчому списку партії, згодом ставши одним з двох депутатів кнесету від Кадіми.

Примітки[ред. | ред. код]