Шверінське озеро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шверінське озеро
нім. Schweriner See
Шверінське озеро
Шверінське озеро
53°43′ пн. ш. 11°28′ сх. д. / 53.717° пн. ш. 11.467° сх. д. / 53.717; 11.467Координати: 53°43′ пн. ш. 11°28′ сх. д. / 53.717° пн. ш. 11.467° сх. д. / 53.717; 11.467
Розташування
Країна  Німеччина
Регіон Північно-Західний Мекленбург
Розташування Мекленбург-Передня Померанія
Прибережні країни Німеччина Німеччина
Геологічні дані
Розміри
Площа поверхні 61,54[1]  км²
Висота 37 м
Глибина середня 12,8  м
Глибина макс. 52,4  м
Довжина 21  км
Ширина 6  км
Об'єм 0,787 км³
Вода
Басейн
Витікають Störd і Wallensteingrabend
Площа басейну 414 км²
Країни басейну Німеччина
Інше
Geonames 2834276
Карта Шверінське озеро
Карта Шверінське озеро
Шверінське озеро. Карта розташування: Німеччина
Шверінське озеро
Шверінське озеро (Німеччина)
Мапа

CMNS: Шверінське озеро у Вікісховищі

Швері́нське о́зеро, Звірине озеро (чеськ. Zvěřínské jezero; нім. Schweriner See) — прісноводне озеро у федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія, Німеччина, поруч з містом Шверін.

Довжина озера становить 24,8 кілометра, ширина — до шести кілометрів, площа — 61,54 км². Це робить його другим за величиною озером на півночі Німеччини після Мюріц і четвертим за величиною озером Німеччини. Середня висота 37,8 м над рівнем моря.

Озеро Шверін оточене меншими озерами і тече на південь через Штер і Штерканал до Ельде і далі до Ельби в Північне море. На півночі є сполучення з Вісмаром через Валленштейнграбен, який можуть пройти досвідчені веслувальники. Озеро розташоване на захід і південь від вододілу Північного та Балтійського морів. Відтік через Валленштайнграбен до Лостенер-Зе був штучно створений, коли місце було пробито в 1531 році за герцога Альбрехта VII. Озеро Лостенер раніше впадало в Балтійське море. Багаторічна середня швидкість потоку над Штором становить 1,65 м³/с, а над Валленштейнграбеном 0,68 м³/с. Мінімальна швидкість потоку становить 0,5 м³/с (Stör) і 0,3 м³/с (Wallensteingraben). Рівень води регулюється водосховищем на північному витоку та шлюзом у Банцкові вздовж водного шляху Штор.

Озеро Шверінер -Зе розділене посередині Паульсдаммом, будівництво якого було завершено в 1842 році, на зовнішнє і внутрішнє озеро. Залишено відкритим судноплавне сполучення з каналом Паулсдамм, через який проходить автомобільний міст федеральної траси 104 (Bundesstraße 104). У зовнішньому озері розташовані острови Ліпс, Хорст і Ретберг, у внутрішньому озері — Шлоссінзель, Хакенвердер і Цигельвердер.

Весь Шверінер-Зеє є частиною федерального водного шляху Stör-Waterway водного шляху класу I в юрисдикції Управління водних шляхів і судноплавства Ельби.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Prof. Dr. Brigitte Nixdorf, Dipl.-Ing. Mike Hemm, Dipl.-Biol. Anja Hoffmann, Dipl.-Ing. Peggy Richter. Dokumentation von Zustand und Entwicklung der wichtigsten Seen Deutschlands: Teil 2 Mecklenburg-Vorpommern (нім.). Brandenburgische Technische Universität Cottbus. 

Посилання[ред. | ред. код]


Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Шверінське озеро