Шевирьов Петро Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шевирьов Петро Якович
Народився 23 червня (5 липня) 1863
Харків, Російська імперія
Помер 8 (20) травня 1887 (23 роки)
Шліссельбург, Санкт-Петербурзька губернія
·повішення
Країна  Російська імперія
Діяльність політик
Alma mater гімназія і Санкт-Петербурзький державний університет
Партія Q4456237?
Конфесія православ'я

Петро Якович Шевирьов (23 червня (5 липня) 1863(18630705), Харків, Харківська губернія, Російська імперія — 8 травня (20 травня) 1887, Шліссельбург, Санкт-Петербурзька губернія, Російська імперія) — російський революціонер-народоволець. Один з організаторів «Терористичної фракції»[ru] партії «Народна воля», що готувала замах на імператора Росії Олександра III.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 5 липня 1863 року в харківській купецькій родині. Мав брата Івана — відомого російського ентомолога. Батько, Яків Іванович Шевирьов, походив з російського міста Калуга. Мати — Варвара Іванівна Шевирьова[1]. Закінчив третю Харківську гімназію. У 1883 почав навчатися в Харківському університеті, пізніше перейшов до Санкт-Петербурзького університету.

Взимку 1885—1886 років організував у Санкт-Петербурзі нелегальний студентський гурток «Союз земляцтв».

Наприкінці 1886 року разом із революціонером Олександром Ульяновим Шевирьов організував у Санкт-Петербурзі «Терористичну фракцію»[ru] партії «Народна воля». Разом вони та інші діячі організації готували замах на російського імператора Олександра III. Замах мав відбутися 1 березня 1887 року — рівно через 6 років після вдалого замаху на Олександра II. Метою організації було повалення царату та самодержавства. Петро Шевирьов відігравав провідну роль у «Терористичній фракції». Революціонер Євген Яковенко свідчив[2]:

Шевирьов був ініціатором, натхненником і збирачем кружка. Ульянов — його залізною скріпою і цементом.

Без Шевирьова не було б організації, без Ульянова не було би події Другого 1 березня, організація розпалася б, справа не була б добігла б кінця.

У лютому 1887 року Петро Шевирьов, який хворів на туберкульоз, під наполяганнями лікарів вирушив у Ялту. Тим часом у Санкт-Петербурзі царська міліція розкрила наміри організувати 1 березня замах на імператора. У зв'язку з цим 7 березня у Криму Шевирьова було заарештовано і доправлено у Санкт-Петербург. Під час одного з допитів Шевирьов заявив[3][4]:

Коли мені доведеться постати перед судом, я не має наміру викладати своїх поглядів…

Ми тільки продовжуємо справу наших попередників. Ними вже досить було зазначено, чим викликаний терор і чого домагаються революціонери. Немає потреби при кожній сутичці, при всякому бої з урядом викладати своє сгеdо. Це особливе зайве, бо суд негласний: і судять потайки, і вішають потайки… Як б не були явними докази, найпрактичніше заперечувати свою участь у справі. Цим, з одного боку, уникаєш небезпеки сказати що-небудь зайве, що може зашкодити кому-небудь з товаришів, а з іншого боку – чим значнішими ми будемо здаватися нашим ворогам, тим легше буде боротьба з ними…

Оригінальний текст (рос.)
Когда мне придется предстать перед судом, я не намерен излагать своих воззрений… Мы продолжаем только дело наших предшественников. Ими уже достаточно было указано, чем был вызван террор и чего добиваются революционеры. Нет нужды при каждой стычке, при всякой схватке с правительством излагать свое сгеdo. Это тем более излишне, что суд негласный: и судят тайком, и вешают тайком… Как бы ни были явны улики, практичнее всего отрицать свое участие в деле. Этим, с одной стороны, избегается опасность сказать что-нибудь лишнее, что может повредить кому-либо из товарищей, а с другой — чем значительнее мы будем казаться нашим врагам, тем легче будет борьба с ними…

Судовий процес проти затриманих організаторів замаху на Олександра III увійшов в історію як процес «Другого 1 березня». 19 квітня Петра Шевирьова та чотирьох інших революціонерів-народовольців було засуджено до страти. 20 травня 1887 року в Шліссельбурзькій фортеці Шевирьова було страчено повішенням[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Семья калужского торговца А.А. Шевырева (Калуга, 1910 г.). ЭтоРетро/EtoRetro. Архів оригіналу за 17 серпня 2019. Процитовано 14 березня 2022.
  2. Шевырев Петр [Николай Сухомозский] (fb2) читать постранично | КулЛиб электронная библиотека. coollib.net. Процитовано 14 березня 2022.
  3. Петро Якович Шевирьов біографія. www.people.su. Процитовано 14 березня 2022.
  4. Шевырев, Петр Яковлевич. www.hrono.ru. Процитовано 14 березня 2022.
  5. В.М. Волковинський. ПЕРШОМАРТОВЦІ. history.org.ua. Архів оригіналу за 17 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.