Шелгунов Микола Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шелгунов Микола Васильович
Народився 4 грудня 1824(1824-12-04)[3]
Санкт-Петербург, Російська імперія[3][4]
Помер 24 квітня (6 травня) 1891[1][2][3] (66 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія[3][4]
Поховання Літераторські мостки
Країна  Російська імперія
Діяльність журналіст, літературний критик, філософ, публіцист
Alma mater Санкт-Петербургський державний лісотехнічний університет
Знання мов російська
Заклад Санкт-Петербургський державний лісотехнічний університет
Родичі Mikhail Shelgunovd і Nikolay Shelgunovd
У шлюбі з Lyudmila Shelgunovad[1]
Діти Mikhail Shelgunovd[5]

Шелгунов Микола Васильович (22 листопада [4 грудня] 1824, Санкт-Петербург — 12 [24] квітня 1891, Санкт-Петербург) — російський публіцист і літературний критик, вчений-лісівник, учасник революційно-демократичного руху 1850-1860-х років.

Після смерті батька Миколу віддали в Олександрівський кадетський корпус для малолітніх, де він пробув до десятирічного віку. У 1833 році почав навчатися в Лісовому інституті, куди приймали дітей у віці від 10 до 14 років.
У 1837 році навчальний заклад був перетворений в військово-навчальний. Закінчивши курс по першому розряду з чином підпоручика і званням лісового таксатора, Шелгунов надійшов на службу в лісовий департамент.

У 1849 році був посланий у Симбірську губернію для розбудови лісової дачі і був залишений при губернському управлінні казенними землями в Самарі. Шелгунов зійшовся тут з П. П. Пекарським. У Самарі Шелгунов бував на вечорах, грав в аматорських концертах на скрипці і корнеті, навіть диригував аматорським оркестром і писав легкі музичні п'єси (пристрасть до музики успадкував від батька). В цей же час працював над книгою з історії російського лісового законодавства.

Після Кримської кампанії йому запропонували місце вченого лісничого в Лисинському навчальному лісництві (біля С-Перербургу), і Шелгунов виклопотав собі відрядження за кордон (в 1856 році).
У Емсі Шелгунов познайомився з доктором Ловцовим, який привернув його увагу до творів Герцена.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]