Шел Сільверстейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шел Сільверстейн
Shel Silverstein
Ім'я при народженні англ. Sheldon Allan Silverstein
Народився 25 вересня 1930(1930-09-25)
Чикаго, Іллінойс, США
Помер 10 травня 1999(1999-05-10) (68 років)
Кі-Вест, Флорида, США
·інфаркт міокарда
Поховання цвинтар Вест-Лоун, Норрідж (Іллінойс)
Громадянство США США
Діяльність письменник, драматург, музикант, ілюстратор
Alma mater Іллінойський університет
Школа Чиказького художнього інституту
Мова творів англійська
Напрямок дитячі книжки
чорний гумор
вистави
Жанр дитяча література
Magnum opus Де закінчується тротуар (1974)
Щедре дерево (1964)
Хлопчина на ім'я С'ю (1969)
Автограф
Нагороди
Сайт: shelsilverstein.com

CMNS: Шел Сільверстейн у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Шел Сільверстейн (англ. Sheldon Allan "Shel" Silverstein, нар. 25 вересня 1930 — пом. 10 травня 1999) — американський дитячий письменник, драматург, музикант, ілюстратор.

Найвідомішими творами Сільверстейна є його надзвичайно популярні дитячі книги, у тому числі «The Giving Tree», «Falling Up», і «A Light in the Attic».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народжений у Чикаго 25 вересня, 1930 як Шелдон Аллан Сільверстейн, він намалював свої перші карикатури для дорослих читачів «Pacific Stars and Stripes», коли служив у війську у Японії та Кореї у 1950-х роках.

Перша дитяча публікація, «The Giving Tree», відбулась виробив власний стиль поезії, наповненої соковитою мовою, подекуди сленгом, і добрим гумором. Перша збірка віршів, «Where the Sidewalk Ends», була видана в 1974 і зустрінута як сучасна класика. Віршам і авторським малюнкам аплодували за їхню дотепність, мудрість і доброту. Дві наступні збірки, «A Light in the Attic» (1981) та «Falling Up» (1996), перебували у списках бестселерів упродовж місяців, при цьому перша з них, «A Light in the Attic» побила усі попередні рекорди 182-тижневим перебуванням у списку New York Times. Вірші Сільверстейна широко використовуються у школах як перше ознайомлення дитини з поезією. Сільверстейн насолодився довгою, успішною кар'єрою як поет-пісняр. У 1984 він отримав премію Ґреммі за найкращий дитячий Альбом «Where the Sidewalk Ends». Записав кілька альбомів власних пісень, а також писав пісні для друзів, у тому числі для кантрі-зіркок Waylon Jennings, Mel Tillis, Bobby Bare і Jerry Reed. Свій останній дитячий запис «Underwater Land» Сільверстейн зробив зі співачкою та давньою приятелькою Pat Dailey. Аж до смерті у травні 1999, Шел продовжував творити музику, пісні, вірші, історії, і малюнки, і, що найважливіше, за його власними словами, «добре проводити час».

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Шел Сілверстейн. «Лафкадіо — лев, який не злякався мисливців». Переклад з англійської: Олекса Негребецький. Львів: Добра Читальня / Видавництво Старого Лева. 2009 р. 112 стор. ISBN 978-966-96841-6-7
  • Шел Сілверстейн. «Де закінчується тротуар». Переклад з англійської: Тарас В'єнець, Галина Михайловська, Зоряна Лісевич, Галина Ільницька. Володимир Чернишенко, Наталя Безсонова. Тернопіль: Богдан. 2011. — 192 с. ISBN 978-966-10-1851-7

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]