Шень Фу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шень Фу
Ім'я при народженні Санбай
Народився 1763(1763)
Чанчжоу
Помер 1825
Підданство Династія Цін
Діяльність письменник, художник
Знання мов китайська[1]
Magnum opus Six Records of a Floating Lifed
У шлюбі з Чень Юнь
Діти 1 син та 1 донька

Шень Фу (*沈復, 17631825) — китайський письменник та художник часів династії Цін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини державних службовців. Народився у м. Чанчжоу (частина сучасного Сучжоу провінції Цзянсу). У 1777 році разом із батьком переїздить до Шаосіна (провінція Чжецзян), де завершив навчання. Після складання провінційного іспиту призначається особистим секретарем голови янменя (магістрату) Сучжоу. У 1784 році брав участь в інспекції імператора Цяньлуна південним Китаєм.

У 1790-х роках намагався займатися торгівлею (відкрив винну крамницю), проте без особливого успіху. Водночас займається літературною діяльністю. Внаслідок суперечки з батьком вимушений був залишити рідне місто, після цього подорожував Китаєм.

Творчість[ред. | ред. код]

Відомий своїм твором «Шість нарисів про швидкоплинне життя». Китайська література до появи цих нарисів не знала іншого твору, в якому з такою сповідальною щирістю автор розповідав би про своє життя. У цьому автобіографічному творі, близькому до щоденникових записів від першої особи, глибоко особисті переживання перемежовуються спогадами про поїздки по різних мальовничих районах країни, нотатками про вірші й картини, мистецтво садівництва, роздумами про життєві радощі. Головне ж місце займає невигадлива і надзвичайно щира розповідь про життя молодого подружжя — Шень Фу і його рано померлої молодої дружини Чень Юнь.

Джерела[ред. | ред. код]

  • История всемирной литературы: В 8 томах / АН СССР; Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1983—1994. — Т. 5. — 1988. — С. 603.
  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.