Шень Юе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шень Юе
Псевдо Шень Сювень
Народився 441(0441)
область Усін
Помер 513(0513)
Підданство Династія Південна Ці, Династія Лян
Національність китаєць
Діяльність політик, письменник, поет
Знання мов китайська[1][2]
Magnum opus Book of Songd
Конфесія буддизм
Батько Q11552417?
Діти Q55715713?

Шень Юе (沈约, 441 —513) — китайський політичний діяч, вчений, буддистський ідеолог, історик, письменник та поет часів династій Південна Ці та Лян.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 441 році в області Усін (сучасна провінція Чжецзян). Походив з родини високопосадовця. Про його життя відомо замало. Займав відповідальні посади в адміністративному апараті династій Південна Ці та Лян.

Історія[ред. | ред. код]

Є автором низки історичних творів, передусім «Книги Сун» (Суншу), що увійшла в число 24 офіційних династичних історій Китаю, а також згодом втраченої «Книги Цзінь» («Цзіньшу»).

Поезія[ред. | ред. код]

Шень Юе є засновником теорії віршування, яка мала вирішальне значення для певних форм поезії династії Тан, зокрема луши. Також він сформулював жанр «юефу».

У його літературній творчості простежується вплив шкіл даосизму Шанцін-пай і Чжен'і-дао (членство в останнії було традицією клану Шень). Також є автором любовної лірики, зокрема поеми «Шість віршів на згадку».

Буддизм[ред. | ред. код]

Його твори представлені в буддистській антології VII ст. «Гуан Хун мінцзи» ("Розширена Збірка «Світоч істини, яка поширюється»). Головний з них — «Сенс співвідношення тілесної форми і духу» («Сін шень і»), «Сенс незнищенності духу» («Шень бу ме і»), «Сенс заперечень «Судження про знищенність духу» Фань Чженя» ("Нань Фань Чжень шеньме і "), коментар до матеріалів полеміки навколо трактату філософа—матеріаліста Фань Чженя, «Сужденія про знищенність духу» («Шеньмелунь»). Будучи опонентом Фань Чженя, Шень Юе повністю відкидав тезу про субстанціальну єдність «тілесної форми» (сін) і «духу» (шень), відстоюючи ідею «незнищенності духу» (шеньбуме).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Davis, A. R. (Albert Richard), Editor and Introduction, (1970), The Penguin Book of Chinese Verse. (Baltimore: Penguin Books).
  • Ch'en К. Antibuddhist Propaganda During the Nan-chao // Harvard Journal of Asiatic Studies. 1952, vol. 15.
  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  2. CONOR.Sl