Шехеразада (Римський-Корсаков)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шехеразада
Композитор Римський-Корсаков Микола Андрійович

CMNS: Шехеразада у Вікісховищі

Симфонічна сюїта «Шехераза́да» (рос. Шехераза́да) тв. 35 — твір видатного російського композитора Миколи Римського-Корсакова. Написаний 1888 року. «Шехеразада» вважається одним з найкращих симфонічних творів композитора.

Музика[ред. | ред. код]

Римський-Корсаков створив «Шехеразаду» під враженням арабських казок «Тисячі і однієї ночі». Твір входить у рамки та традиції «Сходу» в російській музиці, що йдуть від «Руслана і Людмили» Михайла Глінки. Завдяки східного колориту, створеному за допомогою цитування східних мелодій, тим у східному дусі, імітації звучання східних інструментів і тонів «Шехеразада» за своєю формою та стилем — симфонічна сюїта, тобто циклічний музичний твір з кількох частин, написаний для симфонічного оркестру. Крім того, форма «Шехеразади» як сюїти обумовлена тим, що композитор у процесі роботи над нею створював частини музичного твору, кожна з яких мала власний програмний характер і власну назву. Але надалі «Шехеразада» як сюїта в цілому набувала характеру симфонії. В результаті, Римський-Корсаков пише єдину спільну програму симфонічної сюїти «Шехеразада», прибравши власні назви частин симфонічної сюїти і зробивши останні номерними.

Форма[ред. | ред. код]

«Шехеразада» за формою є симфонічною сюїтою, тобто багаточастинним твором, написаним для симфонічного оркестру. Кожна частина має власну програму та відповідну назву.

Складається з 4 частин:

  • 1. Море і Синдбадів корабель (The sea and Sinbad's ship) — Сонатна форма зі вступом і кодою (без розробки).
  • 2. Розповідь царевича Календера (The story of the Kalandar prince) — Складна тричастина форма зі вступом і кодою.
  • 3. Царевич і царівна (The young prince and the young princess) — сонатна форма з кодою без вступу і розробки.
  • 4. Свято в Багдаді. Море. Корабель, що розбивається об скелю з мідяним вершником (Festival at Baghdad) — Рондо (чергування всіх тем із перших трьох частин)

Обробки[ред. | ред. код]

«Шехеразада» — один із найпопулярніших творів Римського-Корсакова. Її музичний матеріал неодноразово використовували як основу для нових композицій у сфері як академічної, так і естрадної музики.

  • 1910 року М. Фокін поставив балет «Шехеразада» на музику Римського-Корсакова. Автор лібрето, костюмів та декорацій — Леон Бакст.
  • Англійська рок-група «Deep Purple» обробила першу частину «Шехеразади» як електроорганну композицію («Medley: Prelude to Happiness»), соло на органі виконав Джон Лорд. Композиція увійшла до альбому 1968 року «Shades of Deep Purple».
  • Обробка сюїти входить до альбому «Konvergencie» 1971 року словацької групи «Collegium Musicum».
  • 2005 року духовий оркестр Мерліна Патерсона (Г'юстон, Техас, США) створив обробку «Шехеразади» для духових інструментів.
  • Трубач Волтер Мейнард Ферґюсон створив джазовий твір «Scheherazade» для труби соло та естрадно-симфонічного оркестру в основу якого були покладені деякі теми з оригінальної сюїти Римсткого-Корсакова. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Double Musician (23.12.2021). Maynard Ferguson – Scheherazade (feat. Oleksandr Plokhotniuk).