Шива Раджкумар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шива Раджкумар
каннада ಶಿವರಾಜ್‍ಕುಮಾರ್
Ім'я при народженні Нагараджу Шива Путтасвамайя
Народився 12 липня 1962(19620712)
Мадрас
Громадянство Індія
Місце проживання Бенгалуру
Діяльність актор
Alma mater Мадраський університет і Adyar Film Instituted
Знання мов каннада
Роки активності 1966 — тепер. час
Батько Раджкумар
Мати Парватхамма Говда
Брати, сестри Raghavendra Rajkumard і Пуніт Раджкумар
У шлюбі з Гіта
Діти 2 доньки
Нагороди
IMDb ID 3462447

Шива Раджкумар (*нар. 12 липня 1962 ) — індійський кіноактор, продюсер, співак Сандалвуду, телееведучий. загалом знявся у більш ніж 110 фільмах. Переможець у номінаціях кращий актор премії Filmfare Awards South — 4 рази, Кінопремії штату Карнатака — 4 рази, Південноіндійської міжнародної кінопремії — 4 рази.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з акторсько-мистецької родини. Старший син відомого актора Раджкумара та кінопродюсера Парватхамми Говди. Народився 1962 року в Мадрасі (тепер Ченнаї). Спочатку навчався в школі Т. Нагар, потім в Нью-Коледжі. 1974 року вперше зіграв в фільмі «Sri Srinivasa Kalyana» поруч з батьком (виконував головну роль), а Шива — епізодичну.

Слідом за цим поступив до Мадраського університету, який закінчив в 1983 році, отримавши атестат бакалавра наук з хімії. Під час навчання Шива був помічений режисером Кайласамом Балачандером і після закінчення університету приєднався до його школи акторської майстерності. В університетські роки він також протягом декількох років займався танцем у стилі кучипуді.

У 1986 році відбувся його дебют в головній ролі у фільмі «Ананд», який транслювався в кінотеатрах протягом 38 тижнів. Три його перші фільми «Ананд», "Ratha Sapthami", "Manamecchida Hudugi") мали комерційний успіх, завдяки чому він отримав прізвисько «Хет-трік герой». За фільм «Ананд» отримавнагороду Cinema Express Awards для фільмів мовою каннада. 1986 року одружився з Гітою, донькою політика Сарекоппи Бангараппи, майбутнього міністра штату Карнатака у 1990—1992 роках.

У 1995 році Шива знявся в ролі гангстера у фільмі «Ом», який поклав початок виробництву фільмів про гангстерів не лише в штаті, але і по всій країні. За цей фільм Шива отримав нагороди кращого актора кінопремій Filmfare Awards South і штата Карнатака. Найбільш плідними були 1995—2001 роки, коли Шива Раджкумар щорічно знімвся в середньому по 6 фільмах. Отримав прізвисько «Король Сандалвуду». Найбільш вдалими були ролі у фільмах «Janumada Jodi» (1996 рік), «Nammoora Mandara Hoove» (1997 рік), «A.K. 47» (1999 рік).

З 2002 році став виконувати пісні для кінострічок. Висока майстерність була підтверджена ролями у фільмах «Chigurida Kanasu» (2003 рік) і «Jogi» (2005 рік). Стає одним активних противників дубляжу в каннада-індустрії і прихильником організації Kannada Okkoota. Актор не раз відкрито критикував дубляж на каннада фільмів і серіалів, знятих на інших мовах, вважаючи, що це питання виживання мови каннада і культури.

Протягом 2010-х років залишався одним з популярніших акторів Сандалвуду, незважаючи на провал фільму «Jogayya» 2011 року. У 2010 році Шива виступив в якості телеведучого в ток-шоу Naaniruvude Nimagagi на телеканалі «Zee Kannada». Того ж року він зіграв у фільмі «Sugreeva», який був знятий за 18 годин.

Фільм «Bhajarangi» 2013 року повністю реабілітував актора в очах шанувальників: цей фантастичний бойовик був випущений в штатах Карнатака, Махараштра, Андхра-Прадеш і Таміл-Наду, транслювався в кінотеатрах понад 100 днів, зібравши 21,5 крор за перші 2 тижні. Відгуки критиків при цьому теж були дуже позитивними. 2014 року отримав почесний докторський ступінь університету Вішнаянагара Шрі Крішнадеварая.

У 2017 році вийшли 4 фільми за його участю мовою каннада: «Шріканта», «Bangara s/o Bangarada Manushya», «Mass Leader», «Муфті». Того ж року вперше знявся в знявся в Толлівуді (мовою телугу) в фільмі «Gautamiputra Satakarni», але лише в епізоді.

У 2018 році вийшов бойовик «Tagaru», який отримав комерційний успіх і позитивну оцінку критиків.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Гіта

Діти:

  • Ніведіта
  • Нірупама

Джерела[ред. | ред. код]