Шипування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шипування дерев — один з масових напрямків екотажу, яке полягає в забиванні цвяхів розміром 15 см в дерева з метою поломки бензопилок, що захищає дерева від спилювання, і приведення деревини в непридатність для її використання в деревообробній промисловості[1][2][3][4]. Шипування доріг передбачає забивання в них гострих штирів, які проколюють автомобільні шини[5][4]. З метою інформування рубачів лісу і власників автомобілів про зашипування дерев або на ділянках зашипованих доріг ставляться спеціальні попереджувальні знаки[4].

Шипування доріг і дерев було взято до арсеналу природоохоронних організацій з 1985 р., коли лідером американської радикальної природоохоронної організації «Земля понад усе!» Дейвом Форменом і його колегою Біллом Хейвудом було опубліковано книгу «Екотаж», яка потім витримала десятки видань у багатьох країнах світу[4].

Шипування дерев і доріг в Україні[ред. | ред. код]

В Україні шипування дерев стало активно застосовуватися з початку 2000-х років у зв'язку з масовою та незаконною забудовою міських скверів і парків, а також захисту лісів від браконьєрів[4]. Шиповання застосовувалося захисниками парку ім. Горького в Харкові, а також Чернечого лісу, Лисої гори і дерев у Гідропарку в Києві[4][6][7][8]. Шипування доріг як міра проти незаконного заїзду транспорту застосовується в Ялтинському гірсько-лісовому заповіднику, Канівському заповіднику, а також при боротьбі з мисливським браконьєрством[4].

Екологічні моменти шипування дерев[ред. | ред. код]

Забивання цвяхів у стовбури дерев не завдає їм шкоди. Тим більше, що завдяки шипуванню дерево захищається від вирубки[4]. Багато хто говорить, що шипувати не можна, оскільки вбитий у дерево цвях може занести хвороботворні бактерії і спори грибів. Проте всі забувають, що птахами і іншими тваринами нерідко травмуються дерева, навіть вітром інколи ламаються гілки. І дерева не гинуть… Травми, отримані деревом від цього, не можна порівняти з тими, що заподіює цвях. У садах навесні проводиться обрізка гілок, інколи навіть проводять омолодження дерев. Під «омолодженням» розуміють обрізання усіх пагонів крім одного, після чого він розвивається в «нове», молоде дерево. У містах проводять масові кронування тополь, верб та інших дерев. І навіть такі заходи не призводять до загибелі дерева. Пошкодження від цвяха мізерне. Крім того, деякі садівники використовують цвяхи для підвищення врожайності дерев. Вони переконані, що десяток цвяхів в стовбурі — найкращий спосіб збільшити розміри і кількість плодів на дереві.

Юридичні моменти шипування дерев[ред. | ред. код]

Шипування дерев не є псуванням дерева і тому не потрапляє під дії Лісового кодексу України або Кодексу України про адміністративні правопорушення[9][10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шипування дерев [1] [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]
  2. Шипування дерев [2] [Архівовано 30 квітня 2013 у Wayback Machine.]
  3. Як перешкодити браконьєрам рубати дерева [3] [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]
  4. а б в г д е ж и Формэн Д., Хейвуд Б. Экотаж-2. — Руководство по радикальной природоохране. — К.: КЭКЦ, 2012. — 160 с.
  5. Шипування доріг [4] [Архівовано 10 вересня 2012 у Wayback Machine.]
  6. Ходосівський заповідник екологи будуть захищати цвяхами і сталевими шипами [5] [Архівовано 7 серпня 2013 у Wayback Machine.]
  7. На захист Чорнечого лісу встали екологи, церква і ветерани ВВВ [6] [Архівовано 5 липня 2010 у Wayback Machine.]
  8. Біда в Харкові! Парк ім. Горького рубають! [7]
  9. Лісовий кодекс України
  10. Кодекс України про адміністративні правопорушення

Посилання[ред. | ред. код]