Shigella

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шиґели)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шигела
мікрофотографія Shigella sp. у зразку калу
мікрофотографія Shigella sp.
у зразку калу
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Proteobacteria
Клас: Gamma Proteobacteria
Ряд: Enterobacteriales
Родина: Enterobacteriaceae
Рід: Shigella
Castellani & Chalmers 1919
Види

S. boydii
S. dysenteriae
S. flexneri
S. sonnei

Посилання
Вікісховище: Shigella
Віківиди: Shigella
EOL: 97425
ITIS: 958097
NCBI: 620

Шигела (лат. Shigella) — рід грам-негативних нерухомих бактерій паличкоподібної форми, що не утворюють спор, і близькі за походженням до Escherichia coli і Salmonella. Причинний агент шигельозу[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

У 1919 році Альдо Кастеллані та А. Д. Чалмерс назвали збудника бактеріальної дизентерії на честь першовідкривача першого збудника з цього роду, японського дослідника Кіоші Шига[2] й у 1951 році це було закріплено у світовому медичному просторі як рід Shigella[3].

Класифікація[ред. | ред. код]

Відомі види Shigella класифіковані у чотири серогрупи:

Групи A—C фізіологічно подібні; S. sonnei (група D) може бути диференційована на підставі біохімічних досліджень її метаболізму.

Патогенез[ред. | ред. код]

Shigella зазвичай передаються через їжу, воду, побутово (фекально-оральний механізм передачі інфекції). Залежно від віку і фізичного стану людини, лише 10 мікробних клітин може бути достатньо, аби спричинити хворобу. При шигельозі відбувається руйнування епітеліальних клітин слизової оболонки сигмоподібної і прямої кишок. Деякі штами виробляють ентеротоксини і Шига-токсин, подібний до веротоксину бактерії E. coli O157:H7[4].

Основні клінічні прояви шигельозу — діарея з мізерними випорожненнями, гарячка, спазматичний біль в животі, поклики до дефекації, іноді безрезультатні, біль у прямій кишці перед дефекацією і певний час після неї (тенезми). Випорожнення можуть часто містити кров, слиз або, навіть, гній.

Детальніші відомості з цієї теми ви можете знайти в статті Шигельоз.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ryan KJ; Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology (вид. 4th ed.). McGraw Hill. ISBN 0-8385-8529-9.
  2. Castellani, Aldo and Albert J. Chalmers Alanual of Tropical Medicine Ed.3, 1919.
  3. Shigella Commission. Nomenclature and Classification of the Dysentery Bacilli. Int. Bact. Nomenclature and Taxonomy. 1: 159–157. 1951.
  4. Hale TL, Keusch GT (1996). Shigella. In: Baron's Medical Microbiology (Barron S et al, eds.) (вид. 4th ed.). Univ of Texas Medical Branch. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Медична мікробіологія, вірусологія, імунологія /підручник для студентів вищих медичних закладів/за редакцією В. П. Широбокова. Вінниця: Нова книга. 2011. — 951 стор.