Шкіра дракона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рентген «Шкіри Дракона»

«Шкіра дракона» (англ. Dragon Skin) — бронежилет, розроблений і вироблюваний американською фірмою Pinnacle Armor. Виготовляється серійно в м. Фресно, штат Каліфорнія.

Бронежилет відрізняється лускатою конструкцією захисних елементів, скріплених разом таким чином, що забезпечує одночасно високу площу захисту і зручність носіння. «Лусочки» представляють з себе керамічні пластинчаті диски діаметром 50 мм і завтовшки 6,4 мм.[1] Ряд випробувань показали, що «Шкіра дракона» може успішно протистояти багатократним попаданням куль, випущених з близької дистанції з HK MP5, M16 і навіть АК. «Шкіра дракона» витримує до 40 попадань з вказаних вище видів зброї і підрив ручною гранатою.[2][3]

Бронежилет доступний в наступних версіях: SOV-2000 (III рівень захисту) і SOV-3000 (IV рівень захисту). SOV-2000 коштує від $5000 за одиницю за станом на 2011 рік.

Конструкція[ред. | ред. код]

Бронежилет складається з чохла і захисного пакету, що вкладається в нього. Не можна не відзначити, що за конструкцією і компонуванням бронежилет дуже нагадує радянський бронежилет ЖЗЛ-74 (жилет захисний легкий), що складається з аналогічних за формою алюмінієвих пластинчатих дисків.

Переваги[ред. | ред. код]

  • Висока площа протикульного захисту.
  • Зручність носіння — захисний пакет має відносну гнучкість
  • Висока живучість протикульного захисту — у тому випадку, якщо клейовий склад, на який кріпляться диски (див. недоліки) зможе утримати диски на своїх місцях.

Недоліки[ред. | ред. код]

  • Дуже висока маса
  • Високий показник ЗЛКТ (закритої локальної контузіонної травми), що може привести до отримання травм і каліцтв користувачем, навіть при не пробитті вражаючим елементом захисної композиції бронежилета.
  • Клейове кріплення керамічних дисків «Шкіри дракона» не витримують тривалої експлуатації при високих температурах, і після певного часу використання у жаркому кліматі, при потраплянні кулі в жилет (чи іншої дії) можливе відділення керамічних дисків від підкладки, що призводить до критичного зниження захисних властивостей бронежилета.

Польові випробування[ред. | ред. код]

Результати польових випробувань «Шкіри дракона» :[4]

Офіційні випробування, проведені армією США, бронежилет провалив, що спричинило заборону на його використання військовослужбовцями США.

Проте бронежилет використовують: ЧВК, працюючі в Афганістані, деякими спецпідрозділами в Іраку і Афганістані, дев'ятьма вищими офіцерами і їх охоронцями, Секретною Службою. ЦРУ також використовує бронежилет у своїх операціях.

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crane, David (9 жовтня 2006). Dragon Skin Armor Passes More Tests: Dr. Gary Roberts and 'Test Lab' Video. Архів оригіналу за 24 жовтня 2006. Процитовано 27 квітня 2016.
  2. DOJ. DEPARTMENT OF JUSTICE ANNOUNCES FINDINGS ON DRAGON SKIN BODY ARMOR. Архів оригіналу за 14 жовтня 2007. Процитовано 7 серпня 2007.
  3. Defense Review. Dragon Skin Body Armor (SOV-2000) Passes all NIJ Level III Tests at USTL. Архів оригіналу за 24 жовтня 2006. Процитовано 28 вересня 2006.
  4. skin release 000121may07.pdf Офіційні результати польових випробувань бронежилета[недоступне посилання]