Шлюпка у відкритому морі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шлюпка у відкритому морі
англ. The Open Boat
Обкладинка першого американського видання
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Стівен Крейн
Мова англійська
Написано 1898
Опубліковано 1897
Країна  США
Переклад Ігор Андрущенко
Художник обкладинки Will H. Bradleyd

«Шлю́пка у відкри́тому мо́рі» (англ. The Open Boat) — найвідоміше оповідання американського письменника Стівена Крейна (1871—1900). Вперше опубліковане 1897 року у журналі «Скрайбнерз Мегезін» («Scribner’s Magazine[en]»).

Базується на особистому досвіді автора з виживання після аварії судна «SS Commodore[en]», яке прямувало з Флориди (США) на Кубу. Крейн перебував на воді тридцять годин. Він і ще троє членів екіпажу були вимушені веслувати до берега в маленькій шлюпці. Моторист Біллі Хіггінз не зміг доплисти до берега. Свої перші враження письменник виклав в оповіді «Власна історія Стівена Крейна», опублікованій через кілька днів після порятунку. Успіх оповіді підштовхує автора до публікації її розширеної версії — оповідання «Шлюпка у відкритому морі» виходить друком у журналі «Скрайбнерз Мегезін».

Збірка оповідань «Шлюпка у відкритому морі та інші оповідання» була опублікована одночасно у США і Великій Британії у 1898 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідь у творі ведеться від імені невідомого кореспондента, який плив на кораблі, що затонув. У рятувальній шлюпці до берега разом з ним пливе четверо членів екіпажу — поранений капітан, кок і моторист Біллі. Змагаючись із силами природи, вони понад добу в невеликій шлюпці веслують до берега. Автор тонко розкриває душевні переживання потерпілих, їхні прагнення та страхи. Не отримавши такої жаданої допомоги від рятувальників, чоловіки приймають рішення плисти до берега самотужки. Троє з них таки добираються до суші, а тіло моториста хвилі виносять на пісок.

Проблематика[ред. | ред. код]

Питання протистояння людини і природи у творі займає одне з чільних місць і поряд з ним постає ще одне — відносини людини з Богом. Людина постає відокремленою і від природи, і від Бога. Природа байдужа до страждань потерпілих, а Бог не чує їхніх молитов. Стикаючись із безжальними вищими силами, людина може розраховувати тільки на себе та своїх товаришів. І автор майстерно висвітлює у творі тему підтримки, дружби, допомоги, співпереживання.

Особливості стилю[ред. | ред. код]

Критики здебільшого відносять оповідання до натуралізму. Для твору також характерна яскрава образність, символізм та використання іронії.

Видання українською мовою[ред. | ред. код]

  • Шлюпка у відкритому морі та інші оповідання / переклад Ігоря Андрущенка. — К. : Знання, 2014. — 190 с. — ISBN 978-617-07-0178-7

Посилання[ред. | ред. код]