Шостак Антон Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Антон Ілліч Шостак — одеський підприємець, історик-аматор, ймовірний автор одного з перших нарисів історії Одеси.

Життєпис та науковий доробок[ред. | ред. код]

Він згадується серед осіб, які отримали місця під забудову в Одесі у 1794.

У першому двадцятилітті ХІХ ст. «відставний поручик та кавалер» А. Шостак був провідним будівельним підрядчиком в місті (організував: 1809 — спорудження будинку для Присутніх місць, у 1816 — брукування «місцевим камінням» дороги, 1811—1818 — будівельні роботи в порту, 1819—1820 — перебудову будівель для Рішельєвського ліцею).

Обирався до органів місцевого самоврядування, брав участь у нарадах «почесних громадян».

У 1826 склав записку «Про відновлення в місті Одесі порто-франко без сплати 5-ї частини мита», що стала однією з підстав звернення М. Воронцова до Миколи І з проханням скасувати обмеження одеського порто-франко.

А. Шостак вважається автором одного з перших нарисів з історії Одеси, що був знайдений М. Мурзакевичем у петербурзьких архівах та опублікований у 1844 на шпальтах «Одесского вестника». Текст зазначеного нарису є близьким до перекладу першого «листа про Одесу» Шарля Сікара.

Наукові публікації[ред. | ред. код]

Шостак А. И. Младенчество Одессы (писано в 1809-м году) // ОВ. — 1844. — 16 декабря.

Література[ред. | ред. код]

  • Гончарук Т. Г. Антон Ілліч Шостак — захисник торговельних інтересів Одеси в першій чверті ХІХ ст. // Українське козацтво у вітчизняній та загальноукраїнській історії. Міжнародна наукова конференція: тези доповідей. — Одеса, 2005;
  • Гончарук Т. Г. Нащадки українських козаків і «Народження Одеси». — Одеса, 2006