Шприцевий дозатор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одна з моделей сучасної шприцевої помпи Fresenius Kabi.

Шприцевий дозатор (шприцевий інфузійний насос, шприцева інфузійна помпа, перфузор[джерело?]) — засіб для інфузії, один з типів інфузійних помп[1], що використовується для дозованого введення невеликих об'ємів рідини пацієнтам для лікування чи в процесі досліджень[2]. Часто помилково називається інфузоматом. Перший шприцевий дозатор був розроблений у 1951 році та мав лише одну швидкість.[3].

Найбільш широко даний пристрій застосовується в анестезіології, інтенсивній терапії, паліативній медицині, медицині болю та швидкій допомозі.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Шприцеві насоси (Injectomat Agilia) у відділенні інтенсивної терапії

Шприцева інфузійна помпа — це електричний прилад, що вводить з певною швидкістю рідину, що міститься у встановленому у нього шприці. На теперішній час характеристики і можливості різних моделей можуть суттєво відрізнятись.

  • Можливість живлення як від електричної мережі(можливо і автомобільної), так і від вбудованого акумулятора.
  • Швидкість введення від 0,01 — 200,0 мл/год[4] коливається залежно від моделі.
  • Можливість болюсного дозованого введення препарату до 1000 мл/год і більше.
  • Можуть працювати з різними шприцами від 2,0 до 60,0 мл.[4] Часто необхідно вказувати виробника шприца, оскільки форма може суттєво відрізнятись.
  • До одного пристрою можливе підключення 2 шприців з встановленням однакових чи різних швидкостей введення.
  • Можливе використання як окремо, так і деяких моделей у складі інфузійних станцій (можливо разом із перистальтичними інфузійними помпами) — систем підключення кількох як шприцевих, так і волемічних інфузійних помп зі спільним живленням та можливо акумулятором.
  • За наявності програмного забезпечення в память пристрою можуть бути введені концентрації та стандартне дозування певних препаратів.

Особливості роботи[ред. | ред. код]

  • При неправильній вказівці виробника шприців можлива хибна швидкість введення.
  • При першому заповнені чи зміні концентрації препарату в шприці необхідно враховувати, кількість та концентрацію препарату в подовжувачі для інфузії від шприца до пацієнта. Залежно від виробника в подовжувачі може знаходитись від 1,2 до 3 і більше мл.[5] Особливо великий об'єм при використанні імпровізованих подовжувачів з трубок від систем для внутрішньовенної інфузії. Необхідно враховувати, що при швидкості 5 мл/год введення навіть через подовжувач 1,2 мл буде тривати близько 15 хв.[5]
  • Через використання високих концентрацій розчинів, якщо подовжувач шприца з помпи під'єднаний до катетера, куди вводяться інші розчини, при промиванні цього катетера чи зміні швидкості введення цих інших розчинів, концентрація основного препарату в крові буде суттєво змінюватись. Це особливо виразно при введенні симпатоміметиків чи гіпотензивних препаратів зі швидким початком дії. В цих випадках це буде проявлятись різкими коливаннями коливаннями тиску та можливо частоти серцевих скорочень.
  • Якщо в один просвіт катетера вводяться препарати як з інфузійної помпи, так і зі звичайної системи для інфузії, за певних умов розчин зі звичайної системи може не вводитись взагалі. Це зокрема буває при достатньо великій швидкості введення препаратів з помпи і малій пропускній здатності катетера
  • Через дві останні особливості у деяких країнах, наприклад Німеччині, заборонене одночасне введення в один просвіт катетера розчинів з простих інфузійних систем та інфузійних помп (як шприцевих, так і волемічних).[5]
  • Коли сильнодіючий препарат в шприці закінчується необхідна спеціальна підготовка. Вона включає завчасне підготування іншого шприца з розведеним у відповідній концентрації препаратом завчасно.


Медична термінологія[ред. | ред. код]

Багато медичних працівників неправильно називають шприцеві дозатори інфузоматами (торгова назва перистальтичної інфузійної помпи фірми B.Braun, шприцеві дозатори у них носят назву «перфузор»). Це зумовлено переважанням продукції даної фірми в момент широкого впровадження даних приладів. Шприцеві інфузійні помпи даної фірми відомі як перфузори. Так сам багато медичних працівників називає периферичні венозні катетери «венфлон» (за торговою назвою американської фірми BD[en]) або «вазофікс» (торгова назва тієї ж B.Braun), як і всі підгузники називають памперсами, а всі копіювальні апарати — ксероксами.

Приклади шприцевих інфузійних помп[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 17 серпня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://www.ha.org.hk/haho/ho/hacp/122137e.pdf
  3. Rüdiger Kramme (Hrsg.): Medizintechnik: Verfahren, Systeme, Informationsverarbeitung. Springer Science & Business Media, Heidelberg 2007, ISBN 978-3-540-34102-4, S. 561 (Шприцевий дозатор на «Google Books»).
  4. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 16 серпня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б в https://web.archive.org/web/20050406002812/http://www.zwai.net/pflege/Intensiv/Journal/Intensivpflege/Praxis-Tipps/