Шрі Ранга I Аравіду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шрі Ранга I
Псевдо Шрі Рангадеварая
Народився невідомо
Помер 1586
Країна Віджаянагарська імперія
Титул магараджахіраджа
Посада Vijayanagara monarchd
Термін 1572–1586
Попередник Тірумаларая
Наступник Венкатапаті II
Конфесія індуїзм
Рід Аравіду
Батько Тірумаларая

Шрі Ранга I (*д/н —1586) — магараджахіраджа (цар царів) Віджаянагарської імперії у 15721586 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аравіду. Старший син володаря Тірумалараї. У 1570 році отримує титул ядавармана (на кшталт віце-короля) зі столицею у м. Пенуконда (сучасний штат Андхра-Прадеш). Після зречення батька у 1572 році отримує владу в імперії.

Намагався відродити велич та могуть імперії. Робив декілька спроб відновити місто Віджаянагар. Водночас стикався з численними повстаннями наяків (намісників) та тиском з боку султанів Біджапуру та Голконди. У 1576 році віджаянагарцям вдалося завдати поразки при Пенуконді військам Алі Аділ-шаха, біджапурського султана.

Проте вже у 1579 році армія Біджапуру суттєво спустошила східні райони імперії. У відповідб Шрі Ранга I перейшов у наступ, захопивши військового очільника біджапуру у полон, а потім завдавши поразки Голконді у 1580 році. В подальшому завдав поразки голкондцям при Удаягірі та Вінуконді.

Разом з тим йому не вдалося повністю приборкати наяків Мадураю та Гінгі. В розпал цих подій магараджахіраджа помирає у 1586 році, залишивши трон братові Венкатапаті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • K.A. Nilakanta Sastry, History of South India, From Prehistoric times to fall of Vijayanagar, 1955, OUP, (Reprinted 2002) ISBN 0-19-560686-8.