Штокальпер (замок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Штокальпер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Штокальпер

46°18′54″ пн. ш. 7°59′27″ сх. д. / 46.31500° пн. ш. 7.99083° сх. д. / 46.31500; 7.99083
Статус під охороною
Статус спадщини культурна цінність Швейцарії національного значення класу Аd[1]
Країна  Швейцарія
Розташування Бріґ, Вале
Архітектурний стиль Бароко
Архітектор Больмер
Прісмелл
Матеріал камінь
Будівництво 1658 — 1678
Власник місто Бріґ
Стан доглянутий
Сайт Офіційний сайт
Штокальпер (замок). Карта розташування: Швейцарія
Штокальпер (замок)
Штокальпер (замок) (Швейцарія)
Мапа

CMNS: Штокальпер у Вікісховищі

Штокальпер (нім. Stockalperschloss) — замок у швейцарському місті Бригербад, що в окрузі Бріґ, кантон Вале. Штокальпер є найбільшим серед замків Швейцарії.

Історія[ред. | ред. код]

Світлина замку, 1895 рік
Каспар фон Штокальпер

Штокальпер було побудовано між 1658 і 1678 роками, хоча основна будівля була добудована до 1666 року, Каспаром фон Штокальпером, за планами архітекторів Больмера і Прісмелла. Власник використовував замок не тільки як житлове приміщення, а й як будівлю, де він міг зберігати велику кількість товару, яку він продавав на всій території Альп та укріплення для охорони перевалу Семпіоне[2]. Величний замковий комплекс — символ могутності Штокальпера, який залишив значний слід в історії Бриґа.

Каспар фон Штокальпер — господар замку, особистість дуже примітна. Талановитий бізнесмен, що заробив статки на торгівлі через перевал Симплон, освічена людина, адвокат, політик, некоронований король Бриґа і Обервалліса, фактично «хрещений батько» купців регіону, за що навіть отримав псевдонім «Король Симплон». На недовгий час йому вдалося монополізувати торгівлю сіллю і її транспортування. Був членом ради кантону Вале але його вислали з кантону, звинувативши у фінансових зловживаннях і шахрайстві та державній зраді. Штокальпер втік від переслідувань в Домодоссола, провів там п'ять років, але коли у нього на батьківщині змінилася політична ситуація він повернувся, за кілька років до смерті. Життя Каспара фон Штокальпера відображена в експозиції музею при замку.

Значне погіршення стану замку, в кінці XIX століття, призвело до того, що замок викупила громада міста Бриґ у 1948 році. Штокальпер був відреставрований у 1956 і 1961 роках. Місто створило фонд для управління і збереження замку. Замок перебуває у відмінному стані і відкритий для відвідувачів. У палаці розміщено офіси муніципальної адміністрації, суд, театр, муніципальний музей[3], бібліотеку та архів Штокальперів.

Опис[ред. | ред. код]

Розташуваний у глибині Альпійських гір, в місті Бриґ. Замок є однією з головних архітектурних пам'яток Бріґа. Штокальпер є найбільше приватне володіння, побудоване у XVII столітті в Швейцарії.

Замок являє собою прямокутне чотириповерхова будівля, в центрі якого розташований просторий внутрішній двір з колонадами і арками на манер італійського Ренесансу. За часів Каспара фон Штокальпера площа двору служила місцем торгівлі, а галереї використовували для зберігання краму.

Три барокові вежі палацу, з позолоченими куполами, носять назви Каспар, Мельхіор і Бальтазар — по іменах трьох волхвів, які принесли дари новонародженому Ісусу. Тому замок Штокальпера називають ще й Замком трьох королів. До палацу примикає каплиця, в якій зберігається чудовий запрестольний образ зі срібла роботи майстра з Аугсбурга.

Ансамбль замку виглядає химерно, поєднуючи в собі кілька стилів: готичні будівлі, сади в стилі французьких садиб і три східні вежі, увінчані великими металевими куполами.

У залах палацу збереглися шпалери і шовкові килими, створені паризькими майстрами XVIII століття. Туристичний сезон тут відкривається в травні і триває до жовтня, з 9.30 до 16.30 щодня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Châteaux du Valais par André Donnet et Louis Blondel. Editions Pilet Martigny 1982
  • Châteaux du Valais par André Donnet et Louis Blondel. Editions Walter, Olten, 1962
  • Burgen und Schlösser der Schweiz. Band 12: Waadt, Wallis, Genf. Fritz Hauswirt, Neptun Verlag, Kreuzlingen, 1976
  • Das Schloss Stockalper in Brig. Louis Carlen. Rotten Verlag.2003

Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Swiss Inventory of Cultural Property of National Significance, February 2017Swiss Federal Office for Civil Protection, 2017.
  2. (FR) Scheda del castello Stockalper e orari di visita. Архів оригіналу за 11 лютого 2007. Процитовано 10 червня 2016.
  3. (DE) Il Музей Штокальпер


Посилання[ред. | ред. код]