Шугарлендський експрес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Шугарлендський експрес»
The Sugarland Express
Жанр драма
Режисер Стівен Спілберг
Продюсер Девід Браун
Річард Занук
Сценарист за історію: Стівена Спілберга
Гела Барвуда
Метью Робінса сценарій:Гел Барвуд
Метью Робінс
У головних
ролях
Ґолді Гоун
Вільям Атертон
Бен Джонсон
Оператор Vilmos Zsigmondd
Композитор Джон Вільямс
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1974
Дата виходу США США 5 квітня 1974 року
IMDb ID 0072226

«Шугарлендський експрес» (англ. The Sugarland Express) — американська кінодрама, перший повнометражний фільм режисера Стівена Спілберга, у головних ролях якого знялися Ґолді Гоун, Бен Джонсон. Кінострічку засновано на реальних подіях, що відбулися в Техасі в 1969 році. У США фільм було презентовано 5 квітня 1974 року.[1]. Фільм брав участь в основній конкурсній програмі 27-го Каннського міжнародного кінофестивалю (1974)[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Лу Джин Поплін, що тільки вийшла з тюрми, вмовила свого чоловіка Кловіса Майкла Попліна залишити центр дострокового звільнення, в якому йому залишилося відбути 4 місяці, задля того, щоб забрати їхнього дворічного сина від прийомних батьків, які мешкають в містечці Шугарленд. По дорозі їх зупинив поліцейський Максвелл Слайд. Попліни викрали машину й намагалися втекти від патрульного, та машина врізалася в дерево, тому вони викрали Слайда й змусили його їхати до Шугарленду. Із ними почав переговори капітан Гарлін Теннер, що 18 років пропрацював у поліції й не вбив жодну людину. Капітан залучив до цієї операції більшість поліцейських штату, та йому так і не вдалося зупинити Поплінів. Вони заночували в трейлері, а вранці їх помітив місцевий мешканець, що рік тому був добровольцем у поліції й відкрив по втікачах вогонь. Капітану Теннеру вдалося домовитися з Поплінами про те, що вони доїдуть до Шугарленду для того, щоб забрати сина мирно, та в цей час відправив до будинку прийомних батьків їхнього сина поліцейських, що мали вбити з вікна Лу Джин і Кловіса Майкла. Поліцейський Максвелл Слайд здогадався про це й повідомив Поплінів про те, що в будинку немає дитини. Лу Джин не вірила йому, тому в істериці змусила чоловіка попрямувати до будинку. Дерево завадило поліцейському одразу вбити Кловіса Майкла, тому він влучив йому в живіт. Поранений Поплін продовжував їхати до кордону з Мексикою, та потім машина зупинилася й він помер.

У заключних титрах глядач дізнається, що після перебування в тюрмі Лу Джин Поплін довела про свою спроможність виховувати сина самотужки.

У головних ролях[ред. | ред. код]

Кінокритика[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes кінострічка «Шугарлендський ексрес» отримала рейтинг у 92 % (23 схвальних відгуків і 2 несхвальних).[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0072226/releaseinfo «Шугарлендський експрес» на Internet Movie Database
  2. Official Selection 1974 : All the Selection. Архів оригіналу за 26 грудня 2013. Процитовано 10 вересня 2016.
  3. http://www.rottentomatoes.com/m/sugarland_express/ «Шугарлендський експрес» на Rotten Tomatoes