Шукадева Госвамі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шукадева Ґосвамі (Śukadeva Gosvami IAST), (Також відомий як Шукадева і Брахмарата) - персонаж ряду пуранічних писань індуїзму, де він описується як син В'яси. Говориться, що В'яса написав «Бгарата-самхіту» з 24 тисячами віршів і передав її Шукадеві.[1] Згідно з одними джерелами, він був народжений від дружини В'яси, тоді як інші стверджують, що він народився від сімені В'яси без участі жінки.[2] У Пуранах також говориться, що Шукадева перевершив свого батька за рівнем духовного розвитку, що наочно показує випадок, коли В'яса і Шукадева, слідуючи по лісовій стежці, натрапили на групу голих дівчат які купалися в ставку. [3] Шукадева був настільки чистий і вільний від жадання, що побачивши його дівчата навіть не зробили спроби прикрити свою наготу, проте при появі В'яси вони негайно сховалися. І це попри те, що Шукадева був юнаком і ходив повністю голим, будучи байдужим до соціальних норм та положень, а В'яса був глибоким старим.[4][5] Шукадева виступає як основний оповідач «Бгаґавата-пурани», в першому вірші якої згадується вірш з «Веданта-сутри» і «Ґаятрі-мантра» з «Ріґ-веди». Мова «Бгаґавата-пурани» ближчий до Вед, ніж до інших пуран, і містить елементи ведичного санскриту. Деякі вчені вважають, що «Бгаґавата-пурана» належить до ведичного періоду або була складена як наслідування Вед.[6] Згідно з «Бгаґавата-пураною», Шукадева був спочатку імперсоналістом або моністом,[7]і тільки пізніше, відчувши потяг до духовних ліл особового Бога став вірним Крішни.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bhattacharyya, A.K. (2005). Bhagavan Shri Krsna & Bhagavat Dharma: English Translation of" Shri Krsna and Bhagavat Dharma" by Shri Jagadish Chandra Ghose. iUniverse.
  2. Dhand, A. (2004). The Subversive Nature of Virtue in the Mahabharata: A Tale about Women, Smelly Ascetics, and God. Journal of the American Academy of Religion. 72 (1): 33—58. Процитовано 12 травня 2008.
  3. Purdy, S.B. (2006). Whitman and the (National) Epic: a Sanskrit Parallel. Revue Francaise d Etudes Americaines. 108 (2006/2): 23—32. Процитовано 12 травня 2008.
  4. Venkatesananda, S. (1989). The Concise Srimad Bhagavatam. State University of New York Press.
  5. Дуже дивне трактування поведінки дічат які цілком природно зареагували на появу як одинокого вродливого юнака так і старого дідугана.
  6. Sheridan, Daniel (1986). The Advaitic Theism of the Bhagavata Purana. Columbia, Mo: South Asia Books. ISBN 81-208-0179-2.p.10
  7. а б Swami Prabhupada, A.C. Bhaktivedanta. Srimad Bhagavatam Canto 1 Chapter 3 Verse 28. Bhaktivedanta Book Trust. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 7 травня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]

«Шрімад-Бхагаватам»