Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега
Raiders of the Lost Ark
Жанр пригодницький фільм
Режисер Стівен Спілберг
Продюсер Джордж Лукас
Френк Маршалл
Говард Казаньян
Сценарист Джордж Лукас
Філіп Кауфман
Лоуренс Касдан
У головних
ролях
Гаррісон Форд
Джон Ріс-Девіс
Карен Аллен
Оператор Дуглас Слокомб
Композитор Джон Вільямс
Художник Norman Reynoldsd
Кінокомпанія Lucasfilm
Дистриб'ютор Paramount Pictures, MOKÉPd і Netflix
Тривалість 115 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1981
Дата виходу 12 червня 1981 (США США)
Кошторис $18 000 000
Касові збори $384 140 454[1]
IMDb ID 0082971
Наступний «Індіана Джонс і Храм Долі»
lucasfilm.com/productions/raiders-of-the-lost-ark/
CMNS: Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега у Вікісховищі

«Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега» (англ. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark), також відомий як «Шукачі втраченого ковчега» (англ. Raiders of the Lost Ark — Викрадачі втраченого ковчега) — пригодницький кінофільм, знятий в 1981 режисером Стівеном Спілбергом. Є першою серією пригодницької кінотетралогії про археолога і шукача пригод Індіану Джонса. Дітям рекомендується перегляд спільно з батьками. Цей фільм досить часто визнавався відомими кінокритиками найкращим пригодницьким фільмом.

Оригінальний фільм мав продовження: «Індіана Джонс і Храм Долі», «Індіана Джонс і останній хрестовий похід» і телесеріал «Хроніки молодого Індіани Джонса». 18 травня 2008 був продемонстрований четвертий фільм про пригоди відомого археолога «Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа».

На 1 березня 2024 року фільм займав 60-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Археолог Індіана Джонс у джунглях Південної Америки 1936 року шукає індіанський скарб. Його напарник намагається застрелити Індіану, коли вони опиняються біля шуканого місця, але той вибиває пістолет з рук батогом і зловмисник тікає. Джонс із провідником спускаються в печеру, звідки археолог викрадає золотого ідола. Проте спрацьовує пастка і печера починає обвалюватися. Забравши ідола, провідник тікає, лишивши Джонса напризволяще. Археолог, однак, встигає вибратися і біля виходу бачить провідника мертвим — той потрапив у чергову пастку. Йому вдається уникнути велетенського валуна, та в джунглях його оточують індіанці, яких привів суперник Індіани, археолог Рене Беллок. Джонс змушений віддати ідола і, скориставшись нагодою, тікає. Переслідуваний індіанцями, він дістається до літака.

Повернувшись додому, Джонс продовжує своє звичне заняття — викладає в університеті. Він зустрічається з двома агентами військової розвідки США, які повідомляють йому, що нацисти полюють за окультними реліквіями та розшукують Абнера Рейвенвуда, колишнього наставника Індіани. Агенти підозрюють Рейвенвуда у службі Третьому Рейху, щоб знайти в Єгипті легендарний Ковчег Заповіту. Джонс переконаний, що нацистам потрібен наконечник посоха, який за певних умов вкаже розташування Ковчега в місті Таніс. Його колега Маркус Броуді розповідає легенду, що в Ковчезі схована сила, здатна спустошувати все навколо. Тож Адольф Гітлер шукає цю реліквію аби скористатися нею для завоювань. Джонс вирушає в Непал розшукати Рейвенвуда.

Після прибуття він дізнається, що Абнер помер, а наконечник посоха дістався його дочці Меріон. Проте Меріон, ображена на Індіану через колишні стосунки, каже, що не має наконечника. В бар, яким вона володіє, вриваються нацисти, через сутичку заклад згорає. Спеціаліст з окультизму Арнольд Тат хапає наконечник, але він виявляється розжареним від вогню та лишає на долоні опік. Меріон погоджується допомогти Джонсу знайти Ковчег раніше за нацистів, якщо винагорода за це покриє її збитки.

Джонс із Меріон добираються до Каїра, де зустрічаються з другом Індіани, Саллахом. Той повідомляє, що знає, де нацисти шукають Ковчег під керівництвом полковника Германа Дітріха, і їм допомагає Беллок. Нацистські агенти викрадають Меріон, Індіана намагається її врятувати, але та гине у вибусі авто.

Індіана впадає в апатію, тоді Беллок пропонує йому приєднатися до нацистів, але Джонс відмовляється. Невдовзі місцевий житель розшифровує напис на наконечнику, з якого стає відомо якої висоти повинен бути посох, щоб показати правильне місце. Саллах випадково помічає, що фініки в його будинку отруєні, чим рятує Індіану. Тим часом Арнольд за опіком, що лишив відбиток наконечника посоха, також дізнається де слід вести пошуки.

Переодягнувшись єгиптянином, Індіана пробирається на місце розкопок в Танісі. Він знаходить у підземеллі модель міста та місце, куди слід вставити посох. У потрібний час сонячне світло проходить крізь камінь у пососі та вказує, де сховано Ковчег Заповіту. У таборі нацистів він викриває, що Меріон насправді жива.

Вночі Індіана з Саллахом спускаються до храму, звідки виносять Ковчег Заповіту. На виході Беллок і нацисти відбирають його, а Джонса і Меріон запечатують у храмі. Втім, вони знаходять вихід назовні саме перед тим, як нацисти збираються відправити Ковчег до Німеччини літаком. Під час спроби зупинити виліт літак вибухає, та Беллок і Дітріх вантажать реліквію до автоконвою. Викравши коня, Джонс вирушає за конвоєм, захоплює вантажівку з Ковчегом і прибуває в Каїр. Разом з Меріон він вирушає до Англії на кораблі, везучи в трюмі Ковчег.

В морі корабель перехоплює нацистський підводний човен. Нацисти викрадають Ковчег і Меріон, Індіана ж потай проникає на човен. Коли він припливає на базу на невідомому острові, Джонс потрапляє в каньйон, де нацисти планують відкрити Ковчег. Він погрожує підірвати ковчег, якщо Беллок не звільнить Меріон, але Беллок здогадується, що Індіана не знищить таку цінну реліквію. Меріон і Джонса прив'язують до стовпа, а Беллок, Дітріх і Тат відкривають Ковчег. Звідти вириваються могутні духи, котрі вбивають усіх, хто їх бачить. Джонс здогадується про це й попереджає Меріон заплющити очі. Знищивши всіх нацистів, духи закриваються в Ковчезі, а Індіана з Меріон звільняються.

Після повернення до Вашингтона Джонса знову відвідують агенти військової розвідки. Вони повідомляють йому, що Ковчег віддано на дослідження. Ввечері археолог зустрічається з Меріон. Тим часом Ковчег замикають у ящику, який відвозять на склад, наповнений іншими ящиками з написом «Цілком таємно».

Галерея[ред. | ред. код]

У фільмі знімалися[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

* Рональд Лейсі — Арнольд Тат проводить оцінку в Шукачі втраченого ковчега в Ейвері Фішер Хол.
  • Режисер Стівен Спілберг обрав Дугласа Слокомба для зйомок перших трьох фільмів про Індіану Джонса, коли оператору було вже 68 років. Дугласа Слокомба тричі висували на «Оскар», останній раз — за роботу у фільмі «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега».[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Raiders of the Lost Ark (1981). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 9 липня 2007.
  2. У 103 роки помер оператор фільмів про Індіану Джонса. Архів оригіналу за 24 лютого 2016. Процитовано 23 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]