Шульга Андрій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шульга Андрій Олександрович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 22 липня 1993(1993-07-22)
Дар'ївка, Херсонська область
Смерть 30 липня 2014(2014-07-30) (21 рік)
в районі села Кожевня Шахтарського району Донецької області
(підрив на міні)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2012—2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Десантні війська
Формування
Війни / битви Війна на сході України
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Андрі́й Олекса́ндрович Шульга — рядовий Збройних сил України, 79-а окрема аеромобільна бригада, старший майстер-регулювальник, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1993 року в місті Херсон (також вказується Дар'ївка (Білозерський район)). У 2005 році разом з сім'єю переїхав до Дар'ївки. Тут закінчив школу. У 2012 році був призваний до лав ЗСУ, а потім залишився  у армії за контрактом. З початку російської агресії в Україні виконував завдання на кордоні з Кримом, потім був передислокований на Донеччину[1]

Випускник ДНЗ «Херсонського вищого професійного училища ресторанного господарства». Навчався там протягом 2010—2012 років за професією «кухар». У 2012 році був призваний до лав ЗСУ.

30 липня 2014 року приблизно о 20.30 годині загинув, зачепивши розтяжку в тому часі, коли підрозділ у пошуках переправи виходив до броду на річці Міус поблизу районі села Кожевня Шахтарського району Донецької області. Ще один боєць зазнав важких поранень.

Похований у селі Дар'ївка Білозерського району.

Без Андрія лишились батьки та сестра.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • 8 вересня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • 22 жовтня 2014 року, щоб вшанувати пам'ять Андрія Шульги, у Дар'ївській загальноосвітньій школи зібралися жителі села, бойові побратими Андрія, офіційні особи. Майор, начальник інженерної служби 79 аеромобільної бригади Валерій Боіштян вручив нагороду героя орден «За мужність» його батькам — Оксані Валерїївні та Олександру Григоровичу. Молодшій сестричці Андрія Дарині побратими подарували великого, з її ріст, плюшевого ведмедика. Це перше, що він хотів зробити після повернення із зони АТО.[2]
  • У Дар'ївській школі, де вчився герой, відкрили меморіальну дошку.[3] Сама школа носитиме ім'я Андрія Шульги. Таку ініціативу дар'ївці винесли на сесію районної ради. Депутати підтримали її одноголосно.
  • його іменем названо ліцей, де вчився Андрій[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шульга Андрій Олександрович. Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова. unalib.ks.ua. Процитовано 3 січня 2020.
  2. Указом Президента України наш земляк Андрій Шульга удостоєний ордена «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) // Офіційний сайт [[Білозерська районна державна адміністрація|Білозерської районної державної адміністрації]], 22.10.2014. Архів оригіналу за 05.03.2016. Процитовано 11.02.2016.
  3. Воїн світла Шульга Андрій Олександрович (відеофільм)
  4. Дар'ївський ліцей № 1 імені Андрія Шульги Дар'ївської сільської ради Херсонського району Херсонської області

Джерела[ред. | ред. код]