Шуляк мадагаскарський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шуляк мадагаскарський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Яструбоподібні (Accipitriformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)
Рід: Шуляк (Aviceda)
Вид: Шуляк мадагаскарський
Aviceda madagascariensis
(Smith, 1834)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Pernis madagascariensis
Посилання
Вікісховище: Aviceda madagascariensis
Віківиди: Aviceda madagascariensis
EOL: 913091
ITIS: 175444
МСОП: 22694950
NCBI: 2868387

Шуля́к мадагаскарський[2] (Aviceda madagascariensis) — вид яструбоподібних птахів родини яструбових (Accipitridae)[3]. Ендемік Мадагаскару.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 40-44 см, розмах крил 85-100 см, довжина хвоста 20-23 см. Верхня частина тіла темно-коричнева, голова дещо світліша, смугаста, покривні пера хвоста поцятковані білими плямками. На тімені короткий темний чуб. На хвості три світлі сіро-коричневі смуги, кінчик хвоста білий. Нижня частина тіла білувата, горло і боки поцятковані рудувато-коричневими плямками, на грудях плямки формують широку темну смугу. Нижня сторона крил поцяткована коричневими смугами, махові пера знизу поцятковані широкими темними смугами. Дзьоб темно-сірий. Очі карі або тьмяно-жовті, навколо очей сірувато-коричневі кільця. Лапи тьмяно-жовтувато-сірі з легким рожевим відтінком. У молодих птахів верхня частина більш темна, бура, нижня частина тіла дещо темніша, на голові більше білих смуг, а біла смуга на кінці хвоста більш помітна.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Мадагаскарські шуляки є ендеміками Мадагаскару, де поширені на заході, півночі і сході острова, на півдні і на Центральному плато зустрічаються рідко. Живуть в тропічних лісах, на узліссях і галявинах, трапляються в лісистих саванах, в густих чагарникових заростях, в деградованих лісах і на кокосових плантаціях, на висоті до 1800 м над рівнем моря.

Мадагаскарські шуляки живляться переважно хамелеонами, геконами, іншими плазунами, а також пташенятами і великими комахами, зокрема кониками. Найбільш активні на світанку і в сутінках, зустрічаються поодинці. Політ плануючий, перемежовується повільними, потужними помахами крил. Сезон розмноження триває з жовтня по грудень. Гніздо розміщується в кронах дерев.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Aviceda madagascariensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 24 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 серпня 2022.