Шума-Ґорат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шума-Ґорат
Історія
Видавець  «Marvel Comics»
Дебют

Згадка: Journey into Mystery (vol. 2) #1 (жовтень 1972)

Повноцінна поява: Marvel Premiere #10 (вересень 1973)
Автор(и) Стів Енґлгарт
Френк Бруннер
Характеристики
Позиція зло
Вид Многокутній
Псевдоніми Лорд Хаосу
Актор Paul Dobsond
Вороги
Доктор Стрендж
Особливі сили
  • енергетичні проєкції
  • маніпуляція реальністю
  • зміна зовнішності
  • левітація
  • телепортація
  • потужні містичні сили
  • безсмертя
Обладнання
  • Залізні книги Шума-Ґората[1]
  • Шума-Ґорат (англ. Shuma-Gotath) — вигаданий персонаж, космічна істота з коміксів, що видаються американською компанією Marvel Comics. Є ворогом супергероя Доктора Стренджа.

    Перейменований на Ґарґантоса (англ. Gargantos), монстр з'явився у фільмі кіновсесвіту Marvel «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» (2022).

    Історія публікацій[ред. | ред. код]

    Персонаж дебютував у Marvel Premiere #10 за вересень 1973 року як противник Доктора Стренджа, супергероя-мага. Творцями коміксу виступили Стів Енґлгарт і Френк Бруннер.

    Ім'я для істоти було взяте із оповідання Роберта Ірвіна Говарда «Прокляття золотого черепа», що містилося у збірнику «The Howard Collector» #9 (весна 1967). За сюжетом маг на ім'я Ротат при смерті звернувся до «залізних книг Шума-Ґората» в пошуках прокляття проти всього людства.

    Поява у творі Говарда призвела до того, що зараз права на використання імені Шума-Ґорат, як і деякі елементи історій Marvel про Конана-варвара, належать компанії Heroic Signatures[2].

    Вигадана біографія[ред. | ред. код]

    В епоху прадавньої історії Шума-Ґорат правив Землею, вимагаючи людських жертвоприношень, поки не був подоланий чаклуном Сизе-Негом[3]. Істота згодом повертається в Гіборійську еру, та опиняється всередині скелі завдяки могутньому богу Крому[4]. Шума-Ґорат всеодно продовжує впливати на планету, поки Кром не повертає сутність до її рідного виміру[5].

    Коли істота намагається повернутися на Землю через свідомість Старійшини його учень Стівен Стрендж змушений вбити вчителя, щоб запобігти катастрофічним наслідкам[6]. Роками після, він бореться з Шума-Ґоратом у його вимірі і, попри перемогу, поступово сам перетворюється у цю сутність. Йому приходиться покінчити з собою, проте невдовзі Стренджа повертають до життя союзники[7]. Чародій Ніколас Скретч знову прикликає істоту на Землю, але об'єднаним Доктору Стренджу, Фантастичній четвірці, Салемській сім'ї та лиходію Дьябло вдається протистояти цьому[8].

    Врешті-решт Шума-Ґорат виявляється одним із надвимірних «многокутніх», що влаштовують метафізичні поштовхи із виміру, відомого як «кансерверс». Намагаючись знищити саму Смерть, сутність та її союзники стають інертними завдяки концептуальній формі Смерті та потрапляють у кансерверс, коли той руйнується[9]. Шума-Ґорат виживає і провалює ще одну спробу захопити Землю, програвши супергеройській команді Месникам зі Списом долі[10].

    В рамках сюжетної лінії «Страх наяву» (англ. Fear Itself) 2011 року, Ґорат представлений серед інших демонів, що зустрілися із Адвокатом диявола для обговорення зради Змія та її наслідків[11].

    Під час сюжетної лінії «Нескінченність» (англ. Infinity) 2013 року Ебоні Мо, слуга Таноса, маніпулює Доктором Стренджем, аби той викликав Шума-Ґората на вулиці Нью-Йорка. Істота стикається із Люком Кейджем та його Новими Месниками[12]. Синє Чудо проникає крізь голову сутності, знищивши його фізичну оболонку. Тим часом астральний дух Ґората захоплює натовп людей у Нью-Йорку, намагаючись відновити своє тіло. Він слабшає внаслідок магічних атак Силача (Віктора Альвареза) й Білої тигриці (Ави Аяли), а згодом програє битву, адже Моніка Рамбо проникла в його око у вигляді променя світла й розчинила тіло зсередини[13].

    Історія «Останні дні магії» (англ. Last Days of Magic) показує, що Шума-Ґорат відповідальний за знищення рідної планети персонажа, названого Імператором, лідером армії роботів Емпірікулу, пославши за його сім'єю групу небезпечних чаклунів. Це мотивує Імператора присвятити своє життя знищенню магією у кожному всесвіті[14].

    Пізніше під час битви з Дормамму, останній говорить Стренджу, що допоміг Емпірікулу знайти Ґората і розправитися з ним. По завершенні сутички Доктор Стрендж виганяє Дормамму до Шума-Ґората, що виглядає пораненим та розлюченим[15].

    Сили та здібності[ред. | ред. код]

    Шума-Ґорат є прадавньою силою хаосу[16], безсмертним, непереможним, богоподібним правителем близько ста альтернативних всесвітів. Він здатен створювати енергетичні проєкції, змінювати свій облік, телепортуватись, левітувати, деформувати реальність. Також сутність має досконалі навики володіння магією. Він описується як значно сильніший демон за інших, накшталт Сатанніша чи Мефісто, спроможним майже миттєво знищувати цілі галактики[11].

    Альтернативні версії[ред. | ред. код]

    В рамках сюжетної лінії «Venomized» під час вторгнення рію пойзонів на основний всесвіт Marvel з'являється й пойзон-версія Шума-Ґората. Він бореться із Віжном та Соколом, заразивши симбіотом останнього[17].

    Поза коміксами[ред. | ред. код]

    Мультсеріали[ред. | ред. код]

    Фільми[ред. | ред. код]

    • Для фільму «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» (2022) через проблеми з правами на найменування Шума-Ґорату присвоїли ім'я Ґарґантос, який у коміксах був іншим восьминогоподібним однооким монстром та ворогом Неймора[20]. На початку фільму Ґарґантос женеться за Америкою Чавес, яка потрапила зі свого всесвіту в «основний», де їй на допомогу прийшли Доктор Стрендж і Вонґ. Герої вбивають чудовисько, проштрикнувши йому око. Як виявляється згодом, Ґарґантоса накликала Багряна відьма, що намагалась відібрати в Америки її сили, які й дозволяють подорожувати Мультивсесвітом. За словами співпродюсера Річі Палмера, при створенні Ґарґантоса художники використали скан сітківки Елізабет Олсен, щоб таким чином підкреслити Багряну відьму як справжнього антагоніста стрічки[21].

    Відеоігри[ред. | ред. код]

    • Шума-Ґорат є ігровим персонажем файтингу Marvel Super Heroes (1995), де його озвучив Френк Перрі[22][23].
    • Френк Перрі повторив роль персонажа у Marvel Super Heroes vs. Street Fighter (1997)[24].
    • Наступного разу герой в озвученні Перрі з'явився Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes (2000_.
    • Шума-Ґорат виступив іграбельним героєм у доповненнях файтингів Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds (2011) та Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (2011), озвучений Полом Добсоном[25][26][27].
    • Персонаж фігурує у віртуальному пінболі для Pinball FX 2[28].

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Official Handbook of the Marvel Universe v4, #18 ({{{date}}})
    2. Barnhardt, Adam (14 лютого 2022). «Doctor Strange 2: The Reason Marvel Is Unable to Use Shuma-Gorath Revealed (Exclusive)». ComicBook.com. Архів оригіналу за 15 лютого 2022.
    3. Marvel Premiere #14 (березень 1974)
    4. Conan the Barbarian #240 (січень 1991)
    5. Conan the Barbarian #260 (вересень 1992)
    6. Marvel Premiere #3—10 (липень 1972 — вересень 1973)
    7. Strange Tales v2, #15 (червень 1988)
    8. Marvel Knights v4, #25—27 (лютий—квітень 2006)
    9. Thanos Imperative #6 (листопад 2006)
    10. Invaders Now! #5 (квітень 2011)
    11. а б Strange Tales v2, #14 (червень 1988)
    12. The Mighty Avengers v2, #2 (жовтень 2013)
    13. The Mighty Avengers v2, #3 (жовтень 2013)
    14. Doctor Strange v4, #7 (червень 2016)
    15. Doctor Strange v4, #16 (березень 2017)
    16. Invaders Now! #4 (лютий 2011)
    17. Venomized #1—5 (червень—липень 2018)
    18. Dandeneau, Jim (8 липня 2021). «Marvel’s What If? Trailer Breakdown and MCU Easter Eggs Explained». Den of Geek.
    19. Nebens, Richard (9 липня 2021). «Doctor Strange 2: First Look at New Villain Possibly Revealed In Marvel's What If Trailer». The Direct.
    20. Li, Michael (26 січня 2022). «Why Marvel's Shuma-Gorath Has a Different Name in Doctor Strange 2». ComicBook.com.
    21. Hickson, Colin (23 червня 2022). «Gargantos' Eyeball (Yes, Eyeball) Was Based on One of Doctor Strange's Fellow Avengers». Comic Book Resources.
    22. «Shuma-Gorath Voice — Doctor Strange franchise». Behind The Voice Actors. 21 грудня 2019.
    23. «Ending for Marvel Super Heroes — Shuma-Gorath (Arcade)». The Video Game Museum.
    24. «Ending for Marvel Super Heroes bs Dtreeat Fightes — Shuma-Gorath (Arcade)». The Video Game Museum.
    25. «Voices of Shuma-Gorath». Behind the Voice Actors.
    26. «Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds Collector's Edition – with Bonus!». GameStop. 16 листопада 2010. Архів оригіналу за 2 жовтня 2012.
    27. «Marvel vs. Capcom 3: New Characters, Release Date, and Special Edition». Capcom. 15 листопада 2010.
    28. «Doctor Strange Pinball». Marvel.com.

    Див. також[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]