Шурагельський султанат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шурагельський султанат
Дата створення / заснування 1747
Столиця Артік
Форма правління монархія
Спільний кордон із Картлі-Кахетинське царство
Мова комунікації азербайджанська і вірменська
Час/дата припинення існування 1805
Офіційна релігія іслам і Вірменська апостольська церква

Шорагел, Шурагел, Шурагельський султанат або Шорагельський султанат заснований приблизно в 1747 під час правління династії Афшаридів в Ірані. Його площа становила 1037,91 верст (1181,16 км).

Історія[ред. | ред. код]

Розташовувався північному заході Еріванського ханства біля підніжжя гори Арагац. Був оточений горами, що відокремлюють Картлі-Кахетинське царство з півночі, райони Талин і Сеїдлі-Агсакгалли з півдня, а також райони Пембек (також відомий як Памбак) та Абаран зі сходу. Річка Арпачай відокремлювала Шорагельський султанат від Карського пашалика. Центром султанату було місто Ертік (Артік).

«Оглядова книга Еріванської області» свідчить про існування 172 сіл у Шорагельському Санджаку (разом із Памбацької областю). Згідно з даними, наведеними за часів правління Надір-шаха, у Шорагельському повіті у складі Еріванського ханства було 109 селищ.

Частина жителів Шорагеля, переважно карапапахські тюрки, залишили свої землі після російсько-турецької війни 1807 і знайшли притулок біля Еріванського ханства і Карського пашалика.

Правителі[ред. | ред. код]

  • Будак султан — останній правитель султанату Шорагель. 20 жовтня 1805 підписав з Павлом Ціціановим документ про постійне підпорядкування Шорагеля Росії у місті Гянджа. Султан Будак мав трьох синів: Гара Мохаммад бек, Хамід бек, Халіл бек.

Див. також[ред. | ред. код]