Щедрий Вівторок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щедрий Вівторок
Ким святкується Понад 150 країн
Засновано 2012
Дата Перший вівторок після Дня Подяки
2023 дата 28 листопада
Пов'язаний з День подяки, Чорна п'ятниця і Кіберпонеділок
CMNS: Щедрий Вівторок у Вікісховищі

Щедрий Вівторок (#ЩедрийВівторок, англ. — Giving Tuesday, #GivingTuesday) — це міжнародна щорічна благодійна акція, в стилі хештег-активізм що позиціонує себе як «всесвітній рух щедрості, що дає змогу людям і організаціям трансформувати свої громади та світ». Акція проводиться у наступний вівторок після Дня подяки — зазвичай між 27 листопада і 3 грудня. Акція була започаткована у 2012 році у Нью-Йорку, Генрі Тіммсом за підтримки фонду ООН[1] та інших організацій[2].

Наразі до цієї акції приєднались понад 150 країн. #ЩедрийВівторок отримує підтримку від фонду Білла і Мелінди Гейтс[3], Крейга Ньюмарка[4], Фонду Форда[5], PayPal[6] та інших відомих благодійників[7].

У 2018 році акція вперше стартувала в Україні під хештегом #ЩедрийВівторок. Україна стала 154 країною, що приєдналася до руху[8].

Люди, організації, школи та бізнес можуть сміливо втілювати в життя свої власні проєкти та заходи, аби зробити добру справу.

Щедрий Вівторок у світі[ред. | ред. код]

Рух бере свій початок в США у 2012 році, як день дарування та щедрості. До руху #ЩедрийВівторок щороку долучаються мільйони учасників із власними ініціативами на користь благодійних організацій або громад і розповідають про це у соціальних мережах. До ініціативи в країнах-учасницях приєдналися відомі актори, музиканти, політики, а також понад 300 тисяч комерційних і некомерційних організацій. Серед компаній, що долучились до Щедрого Вівторка: Microsoft, PayPal, Tinder, Bitcoin, Skype, Sony та багато інших.

Станом на 2021 рік Щедрий Вівторок зміг зібрати та направити на благодійність понад 2,7 мільярдів доларів по всьому світі.

Приклади міжнародних акцій:[ред. | ред. код]

Акція #ImAvailable[ред. | ред. код]

У 2017 році додаток для знайомств Tinder використав свою популярність, щоб попросити мільйони користувачів долучитися до #GivingTuesday. Tinder створив повідомлення #ImAvailable, яке людина могла легко поширити в будь-якій соціальній мережі. Це означало, що вона готова прийти на допомогу: чи то приділити свій час роботі на кухні, чи то купити різдвяні подарунки для тих, хто не може їх собі дозволити, чи то просто вислухати людину, яка цього потребує. За кожного, хто поділився повідомленням #ImAvailable, компанія Tinder в #GivingTuesday жертвувала певну суму на благодійність[9].

Освіти світ щедрістю[ред. | ред. код]

Акція «Освіти світ щедрістю» ставить за мету привернення уваги до збору пожертв некомерційними організаціями. В рамках акції численні будівлі та пам'ятки (наприклад Ніагарський водоспад[10]) освітлюються кольорами Щедрого Вівторка[11]. До акції долучилися багато країн, в тому числі Канада, Чехія та Іспанія.

Програма YouthSpark[ред. | ред. код]

У перший рік проведення #GivingTuesday компанія Microsoft запустила программу YouthSpark Global Giving[12], щоб допомогти молодим людям по всьому світу отримати доступ до освіти, навичок, які забезпечать їх робочими місцями, а можливо й дадуть поштовх розпочати власну діяльність[13]. З 2012 року проєкт надав можливості для розвитку для понад трьохсот мільйонів людей[14].

Щедрий Вівторок в Україні[ред. | ред. код]

В Україні акція вперше відбулась у 2018 році і змогла зібрати близько 15 млн гривень[15]. Рух ініціювали благодійні фонди Zagoriy Foundation, Таблеточки, Клуб Добродіїв та Український Форум Благодійників. Щедрий Вівторок покликаний об'єднати некомерційні організації, школи, людей, владу, бізнес та медіа навколо благодійності, і наголошує на тому, що робити добрі справи — це легко[16]. Загалом за час роботи було зібрано та направлено на благодійність понад 66 мільйонів гривень[17][18][19].

Приклади українських акцій:[ред. | ред. код]

ЩедрийВівторокДіти[ред. | ред. код]

ЩедрийВівторокДіти — це ініціатива, направлена на залучення дітей до добрих справ та розвиток культури благодійності серед молодого покоління. До цієї акції долучаються школи, діти, вчителі та благодійні організації. Наразі у акції беруть участь понад 450 навчальних закладів[20]. Для шкіл створений посібник «Уроки Доброти», який детально та просто розповідає про те, що таке благодійність, чому вона важлива та як можна до неї долучитися вже з дитинства. Вчителі можуть організовувати Уроки Доброти з учнями та планувати спільні акції для збору коштів чи допомозі тим, хто цього потребує[21].

Щедрий Забіг[ред. | ред. код]

Щедрий Забіг відбувається напередодні Всеукраїнського дня добрих справ у співпраці з Kind Challange[22]. Ця акція дозволяє одночасно взяти участь в забігу та фінансово підтримати організацію, яка до вподоби. У акції Щедрий забіг 2021 взяло участь 45 організацій та понад 550 бігунів, що дозволило зібрати понад 1 мільйон гривень[23]. Ця подія отримала перемогу в національному конкурсі «Благодійна Україна» в номінації «Благодійна акція року»[24].

«Добро має звучати голосно»[ред. | ред. код]

Це щорічна інформаційна кампанія, що складається з зовнішньої реклами, digital-кампанії та флешмобу в соціальних мережах. В рамках кампанії був створений проект з віршами про добрі справи, за допомогою яких можна поділитися історією про благодійність соціальних мережах. Загалом в рамках цієї акції було розміщено понад 1500 зовнішніх інформаційних джерел, що популяризували ідею благодійності.

#ЩедрийВівторок наголошує на тому, що добрі справи — це не тільки фінансова допомога та волонтерство, це ще й інформаційна підтримка.[16]

Tabletochki Giving Tuesday Dinner[ред. | ред. код]

Кожного року до Щедрого Вівторка БФ «Таблеточки» проводить урочисту благодійну вечерю, де відомі особистості, представники бізнесу та діячі культури в форматі аукціону жертвують кошти[25] на проєкти фонду[26].

До Щедрого Вівторка долучилась значна кількість українських компаній, зокрема Uber, Sova Jewerly, Дніпролаб, RiverMall, Львівська Майстерня Шоколаду та інші.

Реакція у медіа[ред. | ред. код]

Загалом GivingTuesday був сприйнятий позитивно, оскільки велика кількість організацій, зокрема Google, Microsoft, Skype, Cisco, ЮНІСЕФ, Case Foundation, Save the Children та інші, приєдналися як партнери. #ЩедрийВівторок схвалювали як антитезу споживчої культури та як спосіб віддячити тим хто цього потребує[27].

Тімоті Огден, керуючий директор Ініціативи фінансового доступу Нью-Йоркського університету та член правління організації ефективного альтруїзму GiveWell, написав статті для Стенфордського огляду соціальних інновацій, скептично ставлячись до Giving Tuesday, у 2012[28] та 2013[29] роках.

Стаття в Nonprofit Quarterly за січень 2015 року обговорювала Giving Tuesday у контексті днів благодійництва загалом. Giving Tuesday було описано як об'єднану мультиплатформенну кампанію, в якій брали участь багато різних некомерційних організацій і багато платформ обробки пожертв, усі зосереджені на одному дні, щоб вони могли координувати зусилля для підвищення обізнаності та ефективності реклами[30].

В Україні Щедрий Вівторок отримав переважно позитивні відгуки[31][32][33].

Посилання[ред. | ред. код]

https://www.givingtuesday.org/ - адреса сайту міжнародної акції

https://givingtuesday.org.ua/ - адреса сайту Української акції

Примітки [ред. | ред. код]

  1. Otis, John; Tumin, Remy (24 листопада 2018). On Giving Tuesday, ‘No Act of Giving Is Too Small’. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 3 серпня 2022.
  2. Why GivingTuesday is the Social Innovation Idea of the Year | Management Innovation eXchange. www.managementexchange.com. Процитовано 3 серпня 2022.
  3. The vital importance of everyday giving: A Q&A with Bill and Melinda Gates. Bill & Melinda Gates Foundation (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  4. GivingTuesday Announces New Series Focused on Increasing Generosity for Recovery and Resilience. PR.com (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  5. Strub, Chris. #GivingTuesdayNow Unifies Global Generosity Movement Against Pandemic Woes. Forbes (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  6. GivingTuesday Announces Day of Global Action for Giving and Unity in Response to COVID-19. www.csrwire.com (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  7. May, Maggie (13 грудня 2019). Giving Tuesday 2019 Reports Nearly $2 Billion in U.S. Donations. Philanthropy Women (амер.). Процитовано 3 серпня 2022.
  8. Україна долучилася до всесвітньої благодійної ініціативи "Щедрий вівторок" (uk-UA) , процитовано 3 серпня 2022
  9. Tinder's #IMAVAILABLE Campaign Is An Easy Way To Support Those In Need On Giving Tuesday. Elite Daily (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  10. Home | NiagaraGives. NiagaraGives (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  11. NiagaraGives. Giving Tuesday (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  12. Microsoft Launches New ‘YouthSpark’ Initiative to Fight Global Youth Unemployment | Youthpolicy.org. www.youthpolicy.org. Процитовано 3 серпня 2022.
  13. Microsoft YouthSpark expands youth programs for computer science education. Stories (амер.). Процитовано 3 серпня 2022.
  14. Microsoft to Create Opportunities for 300 Million Youth Around the World. My Startup World - Everything About the World of Startups! (амер.). 27 вересня 2012. Процитовано 3 серпня 2022.
  15. Щедрий Вівторок: звіт про діяльність (PDF).
  16. а б Що ти можеш зробити у #ЩедрийВівторок 2021?. Щедрий Вівторок (укр.). 30 листопада 2021. Процитовано 3 серпня 2022.
  17. Щедрий Вівторок: звіт за 2019 рік (PDF).
  18. Щедрий Вівторок: Звіт за 2020 (PDF).
  19. Щедрий Вівторок: Звіт за 2021 (PDF).
  20. Новини - Оболонська районна в м.Києві Державна Адміністрація. obolon.kyivcity.gov.ua. Процитовано 3 серпня 2022.
  21. #ЩВДіти. Щедрий Вівторок (укр.). Процитовано 3 серпня 2022.
  22. Щедрий забіг. krab.org.ua. Процитовано 3 серпня 2022.
  23. kind-challenge. kindchallenge.net. Процитовано 3 серпня 2022.
  24. ПЕРЕМОЖЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ «БЛАГОДІЙНА УКРАЇНА-2021». blagoukraine.org. Архів оригіналу за 8 серпня 2022. Процитовано 3 серпня 2022.
  25. Tabletochki Giving Tuesday Dinner: 16 000 000 гривень на допомогу дітям. Таблеточки (англ.). Процитовано 3 серпня 2022.
  26. Tabletochki Giving Tuesday Dinner 2021. nv.ua. Процитовано 3 серпня 2022.
  27. #GivingTuesday: A Day of Giving Back : Charity Navigator. web.archive.org. 29 жовтня 2013. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 3 серпня 2022.
  28. The Curmudgeon’s Guide to Giving Tuesday (SSIR). ssir.org (en-us) . Процитовано 3 серпня 2022.
  29. What, Exactly, Is Giving Tuesday’s Theory of Change? (SSIR). ssir.org (en-us) . Процитовано 3 серпня 2022.
  30. The Giving Days Model: Collaboration, Federation, or Unification?. Non Profit News | Nonprofit Quarterly (амер.). 20 січня 2015. Процитовано 3 серпня 2022.
  31. Українці готуються до найдобрішого свята – Щедрого вівторка. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 3 серпня 2022.
  32. “Щедрий вівторок”: як зробити добро і долучитися до боротьби з пандемією. Українська правда _Життя. Процитовано 3 серпня 2022.
  33. Щедрий вівторок 2019 | Блог страхової компанії ТАС Лайф. taslife.com.ua (укр.). 6 грудня 2019. Процитовано 3 серпня 2022.