Щербинін Олександр Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щербинін Олександр Андрійович
Народився 1791(1791)
Помер 18 (30) листопада 1876(1876-11-30)
Бабаївка, Харківська губернія
Країна  Російська імперія
Діяльність перекладач, мемуарист

Олександр Андрійович Щербинін (17911876) — російський письменник, перекладач з російської мови. Дійсний статський радник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1791 року. Рано вступивши на військову службу, він незабаром звернув на себе увагу і був зарахований до Генерального штабу Російської імператорської армії. У 1812 та 1814 роках був ад'ютантом при генералі Карлі Толі і залишив записки про похідне життя та військові дії цього часу. Повернувшись до Російської імперії із закордонного походу, вийшов із військової служби і вступив на службу до придворного відомства.

Був возведений до цивільного чину IV класу в табелі про ранги дійсного статського радника, а пізніше у придворний чин III класу гофмаршали Двору Його Імператорської Величності.

Особливий інтерес він виявляв до воєнної літератури. Знаючи досконало французьку та німецьку мови, багато з творів з військової історії він перекладав з російської цими мовами; у тому числі — твір генерала Богдановича «Війна 1813 року за незалежність Німеччини», яке він переклав німецькою мовою і в невеликій кількості екземплярів видав за свої кошти.

Залишивши службу у 1850-х роках, він жив переважно у своєму маєтку в селі Бабаївці, неподалік Харкова, де й помер 18 (30) листопада 1876 року.

Родина[ред. | ред. код]

Батько Андрій Щербинін (1760—1820) — полковник, учень Йогана Віганда, поміщик в с. Бабаївка Харківського повіту Харківської губернії. Мати — Катерина Петрівна Барц (Бартц).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]