Щоденник Бріджит Джонс (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Щоденник Бріджит Джонс»
Bridget Jones’s Diary
Жанр комедія
Режисер Шерон Магуаєр
Продюсер Тім Беванd[1], Ерік Фелнер[1] і Jonathan Cavendishd[1]
Сценарист Гелен Філдінг
Андрю Девіс
Річард Кертіс
На основі Щоденник Бріджит Джонс[2]
У головних
ролях
Рене Зеллвегер
Г'ю Грант
Колін Ферт
Оператор Стюарт Драйберг
Композитор Патрік Дойлd
Художник Gemma Jacksond[1]
Кінокомпанія StudioCanal і Working Title Filmsd[3]
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd
Тривалість 97 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Франція Франція
Рік 2001
Кошторис 26 млн дол.
Касові збори 281 929 795 $[4]
IMDb ID 0243155
Наступний Бріджит Джонс: Межі розумного
miramax.com/movie/bridget-jones-diary

«Щоденник Бріджит Джонс» (англ. Bridget Jones’s Diary) — британський фільм 2001 року, екранізація однойменного роману Гелен Філдінг.

2004 року вийшов сиквел «Бріджит Джонс: Межі розумного», також знятий за книжкою Гелен Філдінг.

Сюжет[ред. | ред. код]

Героїня цього фільму, Бріджит Джонс (Рене Зеллвегер), вирішила нарешті опанувати себе й почати нове життя! Їй уже за тридцять, але вона безвольно потурає своїм шкідливим звичкам і не наважується позбутися зайвих кілограмів. Але, що найголовніше, Бріджит — геть сама. Батьки намагаються посватати її за сина сусідів, скромника Марка (Колін Ферт), а сама Бріджит шаленіє від свого неперевершеного начальника Деніела (Г'ю Грант). З першого ж дня нового життя міс Джонс вирішує вести щоденник, у який вона записуватиме свої майбутні досягнення й перемоги. Але виявилося, що здійснити мрії та знайти щире кохання значно складніше, ніж це здавалося героїні.

Приховане цитування[ред. | ред. код]

«Щоденник Бріджит Джонс» є, по суті, реінкарнацією класичного англійського жіночого роману. І форма (щоденникові записи), і зміст (криза віку, пошук ідеального коханого) повністю відповідає штампам цього жанру, але водночас піддається їдкій постмодерністській іронії. Сюжет «Щоденника» детально повторює сюжет роману Джейн Остін «Гордість і упередження», аж до імені головного чоловічого персонажа — Марка Дарсі. Роль головного героя — містера Дарсі — у цій та в іншій версії виконав Колін Ферт (йдеться про серіал BBC 1995 року «Гордість і упередження»).

У ролях[ред. | ред. код]

Українськомовне дублювання[ред. | ред. код]

Українськомовне дублювання фільму створене у 2021 році на студії Tretyakoff Production / Cinema Sound Production на замовлення vod-провайдера sweet.tv.[5]

Касові збори[ред. | ред. код]

Світові касові збори фільму перевищили 280 мільйонів доларів, з яких близько 71 мільйона — американський прокат.

Особливо високими збори були у Великій Британії — 45 мільйонів фунтів стерлінгів. На момент виходу в прокат (2001 рік) фільм став другою британською стрічкою за зборами у Великій Британії, поступившись лише комедії 1997 року «Чоловічий стриптиз».

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У процесі підготовки до ролі Рене Зеллвегер не лише погладшала на 10 кілограмів, але й влаштувалася працювати (під вигаданим іменем) у справжнє британське видавництво.
  • У кадрі Рене Зеллвегер курить трав'яні сигарети.

Нагороди[ред. | ред. код]

2002 року Рене Зеллвегер за роль Бріджит Джонс було номіновано на отримання премії «Оскар» за найкращу жіночу роль. Проте премію одержала Геллі Беррі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]