Щуровський Іван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щуровський Іван
Народився невідомо
Помер 1820
Діяльність скульптор
Конфесія Українська греко-католицька церква

Іван Щуровський (? — бл. 1800) — львівський скульптор доби рококо.

Біографія[ред. | ред. код]

Був челядником і можливо, учнем львівського скульптора Антона Штиля. Перші згадки про майстра походять з посмертного інвентарного опису майна Антона Штиля 1770 року. Після смерті Штиля працював самостійно. Займався в переважно орнаментальною пластикою, виконуючи вівтарі для храмів, меблі. Працював при реставрації Латинської катедри 1772 року, Святоюрської катедри, при реставрації фасаду домініканського костелу, разом із рядом інших скульпторів. Відомо про велику кількість челядників Щуровського, через що львівський дослідник Володимир Вуйцик припускає, що майстерня скульптора створила велику кількість рококових вівтарів та іконостасів у селах Галичини.

4 січня 1777 року канонік Петро Білянський як представник Львівської греко-католицької митрополичої капітули подав позов щодо невиконання умов угоди на виготовлення двох бічних вівтарів і та проповідальниці для собору святого Юра, укладеної 7 січня 1772 року Іваном Оброцьким, Іваном Щуровським, Семеном Стажевським і Лазарем Паславським, після чого вони отримали 1000 злотих польських завдатку. Відповідачі не могли повернути отриману суму, тому війтівський суд вирішив, що сплата боргу буде забезпечена нерухомістю Оброцького та Стажевського, зокрема, двориком Оброцьких. Справа розглядалась до 1784 року, хоча, згідно рахунків катедри з травня 1779 року, роботи мали бути тоді виконані.[1]

Будинок скульптора знаходився при площі, що нині має назву Старий Ринок, поруч з костелом Івана Хрестителя. Був греко-католиком, належав до парафії церкви святого Миколая. Відомо про смерть дружини скульптора 9 жовтня 1787 року. Мав сина Венедикта та доньок Олену і Анну.

Останні роки діяльності Щуровського припадають на час, коли творили перші скульптори раннього львівського класицизму, такі як брати Йоган і Гартман Вітвери.

Помер близько 1800 року (точна дата невідома). Діяльність Щуровського вивчали українські дослідники Михайло Драган, Володимир Вуйцик, та польські — Збігнєв Горнунг і Тадеуш Маньковський.

Роботи Івана Щуровського[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hornung Z. Obrocki Jan // Polski Słownik Biograficzny. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1977. — T. XXIII. — S. 465.

Джерела[ред. | ред. код]