Щ.И.Т.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Щ.И.Т.» (англ. S.H.I.E.L.D.) — вигадане шпигунсько-антитерористичне агентство, що зустрічається в американських коміксах Marvel. Створене Стеном Лі та Джеком Кірбі у 135-му номері журналу «Дивні казки» (серпень, 1965-го), організація часто має справу з паранормальними і позаземними загрозами.

Цим акронімом спочатку називали верховного головнокомандувача, міжнародне шпигунство або правоохоронні підрозділи[прояснити] (Supreme Headquarters, International Espionage and Law-Enforcement Division). З 1991 року так стали називати стратегічне шпигунське управління. В різних фільмах, що стосуються кіновсесвіту Marvel, в кількох анімаційних фільмах і в телевізійного серіалі, S.H.I.E.L.D. розшифровується як бекронім Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division («стратегічна інтервенційована правоохоронна і логістична служба»)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Найбільш стійким ворогом організації є Гідра, злочинна організація створена Вольфгангом фоном Штрукером.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Franich, Darren (24 вересня 2013). SHIELD: 10 Important Facts about Marvel's superspy organization. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 25 вересня 2013.