Ювенологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ювеноло́гія[1] — наука про юність, молодість і спосіб життя молодого покоління. Ювенологія — наукова база молодіжної політики, що забезпечує посилення позитивних і подолання деструктивних тенденцій, відчуження, біосоціальної деградації, морально-психологічної дезадаптації і дегуманізації молоді. Ювенологія як наука об'єктивно зумовлена потребами дослідження закономірностей прогресу — регресу молоді у філогенезі — онтогенезі, які відображають діалектику залежності соціально-політичних, демографічних, морально-психологічних і інтелектуально-творчих характеристик молоді від умов і факторів соціогенезу, біогенезу і ноогенезу.

Науково-методологічна основа розвитку ювенології — філософія гуманізму і демократії. Зміст і науково-категоріальний апарат ювенології обумовлені її специфікою як єдиної цілісної науки про напрямки та закономірності суспільного становлення сучасної молоді, а також про історію, теорію і практику розвитку молодіжних рухів.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Іщенко, Микола; Іщенко, О. М. (2012). Соціально-політична енциклопедія (наукове видання). Черкаси: IntrolihaTOR. с. 635. ISBN 9789662545524.
  • Павловський В. В. Основи ювентології. Наукова монографія. — Київ: вид-во КНТ, 2005. — 12,8 др.арк.

Посилання[ред. | ред. код]