Медаль «40 років Збройних Сил СРСР»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «40 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «40 лет Вооружённых Сил СССР»
Країна СРСР
Тип Медаль
Вручається: маршалам, генералам, адміралам, офіцерам, старшинам, сержантам, солдатам та матросам
Підстава:
станом на 23 лютого 1958 року знаходилися в особовому складі Збройних сил СРСР, ВМФ СРСР, військ МВС, військ та органів КДБ
Статус не видається
Нагородження
Параметри круг діаметром 32мм, латунь
Засновано: 18 грудня 1957
Нагороджено: 820 080
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю «40 років Збройних Сил СРСР» (478)
Черговість
Старша нагорода Медаль «30 років Радянській Армії та Флоту»
Молодша нагорода Медаль «50 років Збройних Сил СРСР»

CMNS: Медаль «40 років Збройних Сил СРСР» у Вікісховищі

Меда́ль «40 ро́ків Збро́йних Сил СРСР» — ювілейна медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 18 грудня 1957 року в ознаменування 40-ї річниці від створення Робітничо-Селянської Червоної Армії та флоту. Автор малюнку медалі — художник Гоголин.

Опис[ред. | ред. код]

Медаль «40 років Збройних Сил СРСР» має форму правильного круга діаметром 32 мм, виготовлена з латуні.

На лицьовій стороні медалі розміщене барельєфне зображення профіля В. І. Леніна, у нижній частині — рельєфний напис «40», розташований на перехрещених дубово-лаврових гілках.

На оборотній стороні медалі — написи «В ОЗНАМЕНОВАНИЕ СОРОКОВОЙ ГОДОВЩИНЫ» (по колу) та «ВООРУЖЕННЫХ СИЛ СССР», «1918-1958» (в центрі). Внизу — маленьке зображення п'ятикутної зірки. Усі написи та зображення на медалі — випуклі.

Медаль за допомогою вушка і кільця з'єднується з п'ятикутною колодочкою, обтягнутою шовковою муаровою стрічкою сірого кольору шириною 24 мм з червоними смужками шириною 2 мм — двома по центру та двома по краях.

Нагородження медаллю[ред. | ред. код]

Ювілейною медаллю «40 років Збройних Сил СРСР» нагороджувалися усі маршали, генерали, адмірали, офіцери, а також старшини, сержанти, солдати та матроси понадстрокової служби, які станом на 23 лютого 1958 року знаходилися в особовому складі Збройних сил СРСР, ВМФ СРСР, військ МВС, військ та органів КДБ.

Медаль носиться на лівій стороні грудей, за наявності у нагородженого інших медалей СРСР розташовується після медалі «30 років Радянській Армії та Флоту».

Станом на 1 січня 1995 року ювілейною медаллю «40 років Збройних Сил СРСР» було проведено приблизно 820 080 нагороджень.

Посилання[ред. | ред. код]