Школа Кандзе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Школа Кандзе (яп. 観世流, かんぜりゅう, кандзе-рю) — одна з п'яти найстаріших шкіл у японському традиційному театрі но. Поділяється на школу виконання головних ролей сіте, школу гри на малому японському барабані цуцумі та школу гри на великому японському барабані тайко.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Акторська школа Кандзе походить від стародавньої акторської труппи Юдзакі-дза[1] з провінції Ямато, виконавців театрального мистецтва саруґаку. Засновником школи був Кандзе Кійоцуґу (13331384), придворний актор і драматург сьоґуна Асікаґи Йосіміцу. Син актора, Дзеамі Мотокійо, також став придворним драматургом і своїми творами сприяв популяризації театру но в середовищі самураїв. Особливого розквіту їхня школа набула у 16 столітті. Протягом періоду Едо вона перебувала під патронатом японських високопосадовців і вважалася найстаршою з усіх шкіл театру но.

Школа гри на малому барабані Кандзе була заснована у середині 16 століття. Її патріархом вважають Кандзе Хікоемона Тойоцуґу[2]. Голови цієї школи з покоління в покоління наслідують почесне ім'я Кандзе Сінкуро[3].

Школа гри на великому барабані Кандзе була заснована так само у середині 16 століття. Її патріархом вважають Кандзе Йосіро Кітікуні[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. яп. 結崎座, ゆうざきざ.
  2. яп. 観世彦右衛門豊次.
  3. яп. 観世新九郎
  4. яп. 観世与四郎吉国.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — К. : «Аквілон-Прес», 1997. — 256 с. — ISBN 966-7209-05-9.

Посилання[ред. | ред. код]