Юе (мова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юе мова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Див. також: Кантонська мова
Юе (кантонська)
Країни південь КНР, В'єтнам, Індонезія, Канада, Малайзія, Таїланд, Сингапур, США, Філіппіни
Регіон Азія
Носії понад 70 млн.
Місце 23[1]
Класифікація Сино-тибетські
Писемність китайська писемність
Коди
ISO 639-1 zh
ISO 639-2 chi (B)  zho (T)
ISO 639-3 yue

 

Юе (гуандунська, кантонська, юеська, паква; кант. трад. 粵語, спр. 粤语 , ютпхін: jyut6jyu5, кант.-укр.: ют'ю, букв. «юеська мова»; кант. трад. 廣東話, спр. 广东话 , ютпхін: gwong²dung¹waa6, кант.-укр.: куонтунва, букв. «гуандунська мова») — одна з мов китайської мовної групи[2], або одна з головних діалектних груп китайської мови, залежно від точки зору. Юе, як і путунхуа (стандартна китайська), — ізолююча, тональна мова.

Юеську мову також називають кантонською мовою або кантонським діалектом, однак остання назва також означає наріччя Гуанчжоу. У цій статті мова йде про всі юеські діалекти, в тому числі тайшаньський і кантонський (гуанчжоуський).

Назва[ред. | ред. код]

Назва «кантонська» походить від слова «Кантон» (Canton) — французької транскрипції, використовуваної в колоніальну епоху англійцями для позначення Гуанчжоу, столиці провінції Гуандун. У вузькому сенсі «кантонська» позначає тільки діалект Гуанчжоу і околиць, включаючи Гонконг і Макао, який також може називатися юехай і гуанчжоуський. Термін «Юе» є транскрипцією літературної китайської (путунхуа) назви всього мовного ареалу — yuè yǔ / юе-юй.

Діалекти[ред. | ред. код]

Діалекти юе

Існує щонайменше чотири основні групи діалектів кантонської:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ethnologue: Statistical Summaries. Архів оригіналу за 6 липня 2013. Процитовано 13 листопада 2009.
  2. Коряков Ю. Б. Китайские языки // Большая российская энциклопедия, том 14, Москва: Научное изд-во «Большая Российская энциклопедия», 2009.