Юхим Білопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юхим Білопольський
Народився 1752
Помер не раніше 1800
Країна  Російська імперія
Діяльність лікар
Галузь військова медицина

Юхи́м Тимофі́йович Білопо́льський (1753, Конотоп, Ніжинський полк, Військо Запорозьке Городове — після 1799) — український медик, засновник військової медицини в Російській імперії, головний лікар у війську російського полководця Олександра Суворова.

Походження та родина[ред. | ред. код]

Народився 1753 року в сотенному містечку Конотопі Ніжинського полку в родині козака.

Брат — Іван Тимофійович — 1787 року служив ротним квартирмейстром у Глухові. Дід — Петро Іванович Білопольський — військовий товариш Ніжинського полку, згодом — священник, конотопський протопіп. Прадід — Іван Данилович — також конотопський протопіп. Прапрадід — Данило Білопольський — 1709 року був ніжинським полковим осавулом.

Життєпис[ред. | ред. код]

Білопольський у списку лікарів Богоявленського шпиталю. 1789 рік

Першу освіту здобув у Чернігівському колегіумі. 1773 року вступив до медичної шпитальної школи при Санкт-Петербурзькому генеральному сухопутному шпиталі. 1775 року отримав звання підлікаря, 1777 — лікаря. Призначений полковим лікарем у Ряжському піхотному полку.

1788 року отримав звання штаб-лікаря. 1789 призначений до Богоявленського шпиталю у Миколаєві, де працював під керівництвом видатного українського лікаря-епідеміолога Данила Самойловича. 1790 переведений до Херсонського військово-морського шпиталю. Там пише наукову працю «Про херсонську хворобу» (De morbis chersonicus). Наступного року потрапляє на службу до Чорноморського флоту. Залишив опис масового отруєння ріжками — «Про отруєння споринням в Одесі».

У роки служби на флоті неодноразово потрапляв у поле зору генерала-аншефа Олександра Суворова. 1792 на запрошення Суворова обстежує його військо, що перебуває у Фінляндії, маючи завдання усунути високу смертність серед солдатів від кишкових інфекцій і цинги. На підставі рекомендацій Білопольського генерал-аншеф видає окремий наказ для свого війська. У наступні роки українець фактично стає головним лікарем в армії Суворова. 1793 він розробляє перший в Російській імперії посібник для військових медиків — «Правила медичним чинам», які Суворов своїм наказом від 16 липня робить обов'язковими для дотримання у підлеглих йому підрозділах.

Полководець неодноразово згадував Білопольського у своїх наказах, рапортах та інших документах, називаючи «искуснѣйшимъ штаб-лѣкаремъ». 1794 року Суворов видав ще два накази «про збереження здоров'я», що були написані на підставі проєктів українського медика. Дотримуватися «польового лічебника штаб-лікаря Білопольського» Суворов радив і у своєму відомому творі «Наука перемагати».

З 1795 року Білопольський служив при штаб-квартирі Суворова в Тульчині. 1797, коли полководець потрапив в опалу, лікар отримав призначення інспектором Казанської лікарської управи. 1799 звільнений за станом здоров'я зі збереженням пенсії у розмірі повного жалування. Поселився в Київській губернії. Подальша доля невідома.

«Правила медичним чинам» (1793)[ред. | ред. код]

«Правила медичним чинам» — це найважливіша праця Юхима Білопольського, що мала великий вплив на становлення військової медицини в Російській імперії. У ній лікар запропонував низку новацій. Зокрема, велику увагу приділяв профілактиці захворювань у війську — нагляду за якістю питної води, харчуванням, облаштуванням казарм, землянок і туалетів, дотриманням правил гігієни. Білопольський вперше запровадив сортування хворих: розподіл на чотири групи за важкістю захворювання з окремим розміщенням.

Для медикаментозного лікування, передусім, пропонував застосовувати лікувальні трави. Зокрема, вимагав, щоб у кожного солдата у ранці був порошок із висушеного деревію, що має кровоспинні та бактерицидні властивості. Корою білої верби пропонував лікувати гарячку. Полковим лазаретам наказував запасатися зіллями з подорожника, ромашки, кінського щавлю та інших трав. З цингою радив боротися, доповнюючи раціон солдатів квашеною капустою та хроном.

Однією з найбільших новацій була вимога суворого дотримання норм гігієни. Зокрема, Білопольський вимагав у солдатів мити руки перед прийомом їжі, що було неочевидним з огляду на тодішній рівень знань про мікробіологію. Обов'язковим було ранкове вмивання, щонайменше раз у тиждень — миття в лазні.

Джерела[ред. | ред. код]