ЯРМІЗ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
БО Center)
Абревіатура YARMIZ
Тип фонд
Засновано 27.11.2019
Розташування Україна Україна Київ, провулок провулок, 66 (третій поверх).
директор Євгенія
Вебсайт: 8е7д.org.ua/en/a www.facebook.com/yarmizkyiv/

«ЯРМІЗ» — центр реадаптації та реабілітації ветеранів та ветеранок АТО/ООС, членів їх сімей, волонтерів. Займається різноманітною спортивною, культурною, освітньою та розважальною діяльністю[1][2][3].

Назва[ред. | ред. код]

Слово «ярміз» (також «ярміс»), означає «вихід» (можливість, спосіб вийти зі складного, загрозливого становища), давати лад, порятунок. Це слово згадується в «Енеїді» Івана Котляревського:

На те Юнона повернула

і в голові так коверзнула,
щоб зараз учинить ярміз.

Історія[ред. | ред. код]

Центр «ЯРМІЗ» заснований 27 листопада 2019 року за ініціативи ветеранів та волонтерів, які й на сьогодні становлять кістяк організації, виконують організаційну, тренерську роботу, надають психологічні та бізнес-консультації. До складу основної команди входять ветерани АТО/ООС та члени родин учасників бойових дій. В спортивному напрямку Центру задіяні ветерани та волонтери; у психологічному напрямку військові психологи, які працюють з цільовою аудиторією з 2014 року.

Діяльність[ред. | ред. код]

Презентація психологічної програми для ветеранських сімей. 29 жовтня 2021 року

Діяльність Центру спрямована на спортивну реабілітацію, психологічну, соціальну допомогу учасникам бойових дій в Україні з-поміж учасників АТО/ООС, військовослужбовців Збройних сил України, а також членів їх родин та родин, котрі зазнали втрат, на шляху до реінтеграції та повернення до цивільного життя. Входить до коаліції Ветеранських просторів[2].

Програмну діяльність Центру «ЯРМІЗ» складають: 

  • Програма фізкультурно-спортивної реабілітації
  • Програма психологічної допомоги
  • Програма розвитку стосунків
  • Програма Сила права і громади
  • Освітній Креатив-хаб
  • Центр кар'єри, нетворкінг
  • Школа креативних професій, коворкінг та майстерня
  • Центр Діалог культур
  • ЯРМІЗ Продакшн-студія

Проєкти[ред. | ред. код]

Проєкт «Роль ветеранської спільноти у розбудові демократичного суспільства» здійснюється Центром «ЯРМІЗ» за підтримки Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні у партнерстві з Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна. За методологією соціологічного дослідження було проведено шість фокус-груп у Києві, Запоріжжі, Кропивницькому, Чернігові та Львові. Також відбулося 1000 особистих інтерв'ю в усіх областях України, з урахуванням регіонального розподілу осіб, які мають відповідний статус, типу населеного пункту, а також гендерної квоти. У 2022 році плануються проєкти розвитку громадянської освіти, національно-патріотичного виховання, упровадження принципів гендерної рівності та утвердження нульової толерантності до насилля; захист прав людини та демократії. В січні 2022 презентовано результати Соціологічного дослідження[4].

У 2021 році стартував проєкт психологічної підтримки для пар «Міцні зв'язки — сильні пари». Це перший в Україні пілотний проєкт для сімей учасників бойових дій з психологічною підтримкою в подоланні травматичних наслідків збройного конфлікту на Сході України та допомозі у поверненні до мирного життя. Проєкт передбачає комплексний родинний підхід та відновлення гармонійних стосунків. Робота над адаптацією першоджерела програми «Strong Bonds, Strong Couples (SBSC)» (USA) авторства Сью Джонсон[5] та Кетрін Рім[6][7] проводилася протягом двох років. У жовтні 2021 року в Центрі «ЯРМІЗ» було проведено перший практичний курс з родинами.

Проєкт «Заснування Ветеранського мовного центру «Діалог» як місця презентації культур». Для втілення ідеї першим етапом була проведена краудфандингова кампанія на платформі Спільнокошт. Додаткову суму надали донори — Представництво Європейського Союзу в Україні та Міжнародний Фонд «Відродження». Освітня програма задовольняє потреби 3-х з 6-ти основних компетенцій, які за рекомендаціями Європарламенту та Ради ЄС мають міститися в програмах освіти дорослих, а саме: спілкування рідною мовою, спілкування іноземною мовою, самовираження в культурі[джерело?].

В рамках проєкту започатковано Ветеранський етнофестиваль «Квітка ЯРМІЗ»[8]. Його мета — привернути увагу до мовного і культурного різноманіття Європи, яке варто підтримувати, розвиваючи мовні навички впродовж життя, а також суспільна демонстрація важливості ролі ветеранської спільноти на шляху євроінтеграції України, демонстрація ролі ветеранів та ветеранок як захисників та захисниць європейських цінностей та амбасадорів національної ідентичності України.

Фінансування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мінветеранів запрошує учасників АТО/ООС до Центру реабілітації та реадаптації «ЯРМІЗ»=https://mva.gov.ua/ua/minveteraniv-zaproshuye-uchasnikiv-atooos-do-centru-reabilitaciyi-ta-readaptaciyi-yarmiz. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. а б «Коаліція ветеранських просторів: вимога сьогодення»=https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3349088-koalicia-veteranskih-prostoriv-vimoga-sucasnosti.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  3. «Корисні поради. Невидимий батальйон» =https://invisiblebattalion.org/tips/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  4. http://fes.kiev.ua/n/cms/fileadmin/upload2/FES_VETERAN_M_final.pdf
  5. Dr. Sue Johnson.
  6. Psychology Today.
  7. Strong Bonds, Strong Couples (PDF) (English) .
  8. Ветеранський етнофестиваль «Квітка ЯРМІЗ» і виставка «САМотНість»: куди піти у Києві у вихідні. society.fakty.ua (укр.). Процитовано 11 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]